Nederland diende ‘slechts’ 61 dataverzoeken in bij Apple

Apple dataverzoeken Nederland
Hiermee deed Nederland betrekkelijk weinig aanvragen vergeleken met andere Europese landen.

Deze cijfers zijn afkomstig uit het eerste transparantie rapport van Apple. Hiermee wil de electronicagigant meer inzicht geven in hoe het bedrijf omgaat met verzoeken om klantgegevens, die gedaan worden door inlichtingen- en opsporingsdiensten. De verzoeken vonden plaats in de periode van 1 januari tot 30 juni 2013. In deze periode deed de Nederlandse regering 61 dataverzoeken over in totaal 229 apparaten. In 59% van die gevallen kreeg Nederland de desbetreffende informatie van Apple aangereikt. Ook Zweden (61), Portugal (17), Denemarken (55) en België (64) deden weinig verzoeken.

De grootste dataverzoeken in Europa werden gedaan door Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, die respectievelijk 2156 en 1028 keer data opvroegen in het eerste half jaar van 2013. Wereldwijd spant de VS de kroon met zo’n 3542 verzoeken. Opvallend is dat in 88% van die gevallen de data ook werkelijk verstrekt werd door bedrijf uit Cupertino.

Apple zou bij bovenstaande aantallen de verzoeken van inlichtingendiensten niet hebben meegerekend; die zijn vertrouwelijk en mogen door het bedrijf dus niet worden gecommuniceerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *