Nederland gaat achter Apple Pay NFC gedonder aan

Foto @Apple

Het Nederlandse ACM gaat keihard achter Apple aan voor het eventueel misbruiken van de NFC chip voor Apple Pay.

Apple Pay zorgt ervoor dat gebruikers met een iPhone contactloos kunnen betalen. Maar de betaalservice, die langzaam maar zeker in Nederland uitgerold wordt, zou rammelen. Daarom onderzoekt de Nederlandse Autoriteit Consument & Markt of Apple Pay wel helemaal netjes omgaat met je NFC chip. Spoiler alert: zoals altijd proberen overheden tech-giganten te pakken op machtsmisbruik en dat lijkt ook hier hartstikke terecht.

Apple Pay NFC onder de loep

In een blogpost kondigt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) aan dat ze een onderzoek starten naar het gebruik van NFC chips door smartphone fabrikanten. Ze noemen Apple niet bij naam, maar het gaat hier overduidelijk om Apple Pay omdat Apple het enige bedrijf is dat de NFC niet beschikbaar maakt voor derden.

Apple Pay en diens gebruik van de NFC chip zou niet eerlijk zijn voor gebruikers. De technologie, die staat voor Near-Field Communication, is een manier om draadloos met andere dergelijke chips te communiceren. Je kent de technologie van zo’n beetje iedere smartphone, maar ook bijvoorbeeld je pinpas.

En nu de smartphone langzaam de fysieke pinpas vervangt, zouden gebruikers keuze moeten hebben over hoe ze die ‘nieuwe pas’ gebruiken. En daar gaat het bij Apple regelmatig mis; gebruikers mogen de NFC chip alleen voor Apple’s eigen software gebruiken. Apps van derden hebben geen toegang tot de chip.

Dat is volgens het ACM een probleem:

Bij software op sommige smartphones is het alleen mogelijk om te NFC chip te laten communiceren met de ontwikkelaars eigen betaal-app. Dit hindert innovatie op het gebied van betaal-apps en beperkt de keuzevrijheid van consumenten en bedrijven.

Mocht het ACM ondervinden dat Apple de consument besodemietert, dan kan dat tot maatregelen leiden. Nu ben ik geneigd om het ACM hier aan te moedigen om de uitsluitende gedonder van Apple te dwarsbomen, maar de maatregel is niets anders dan een boete. En gezien Apple meer geld heeft dan het gaat tellen, verandert er voor de consument uiteindelijk eigenlijk niks.

Lees ook: ACM gaat achter BOL.com aan

Eén reactie

  1. Naar aanleiding van dit verhaal; je moet je eens in de geschiedenis van de NFC chip zoals iedereen die kent, te duiken. Deze is namelijk door het Nederlandse NXP (v.h. Philips Semiconductor) ontwikkeld, oorspronkelijk samen met Apple. Maar op het moment dat Apple er het exclusiviteitsrecht op wilde nemen, heeft NXP de kar alleen getrokken, omdat zij niet wilden dat dit een gesloten standaard zou worden (zo’n beetje Philips’ ultieme nachtmerrie, met het Video2000 systeem in gedachten). Precies wat er nu dus met Apple’s eigen (alternatieve NFC) chipset nu wel gebeurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *