Nederland gaat de eerste kwantumcomputer bouwen

Kwantumcomputer
Met een beetje geluk heeft Nederland over 15 jaar als eerste land ter wereld de beschikking over een kwantumcomputer.

Het principe van een kwantumcomputer bestaat momenteel alleen nog maar op papier, maar als het aan de TU Delft en QuTech ligt heeft Nederland in 2028 zo’n ultrasnelle computer. Later vandaag zal tijdens de Innovatieconferentie door minister Kamp van Economische Zaken meer bekend gemaakt worden over dit project.

Wat we nu weten is dat dit project van QuTech, onder leiding van de TU Delft uitgevoerd gaat worden. QuTech is een instituut voor innovatie dat wordt gefinancierd door het bedrijfsleven en de overheid. Jaarlijks krijgt QuTech zo’n negen miljoen euro, waarvan vier miljoen afkomstig is van de overheid en de rest van de TU Delft, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek en het bedrijfsleven. (via: nos.nl)

Het voordeel van een kwantumcomputer is dat veel grotere hoeveelheden data tegelijkertijd verwerkt kunnen worden dan bij een normale computer. Dat komt omdat een kwantumcomputer gebruik maakt van de kwantumeffecten verstrengeling en superpositie, die kwantumdeeltjes zoals een elektron of foton onder bepaalde omstandigheden kunnen vertonen. Wikipedia legt het als volgt uit in jip-en-janneketaal:

Om een simpel voorbeeld te geven van een kwantumcomputer ten opzichte van een normale computer, kan men zich het als volgt voorstellen als er de volgende vraag wordt gesteld: Er zijn tien deuren en achter één ligt een appel, achter welke deur ligt die appel? Ervan uitgaande dat de appel zich bijvoorbeeld achter deur nummer 8 bevindt, zal de normale computer deur nummer 1 openen, kijken of de appel daarachter ligt, en daarna de deur sluiten en naar de volgende deur gaan. Dit proces zal de computer herhalen totdat hij de appel heeft gevonden. Een kwantumcomputer daarentegen zal alle deuren tegelijk openen en al na de eerste cyclus de appel achter deur nummer 8 vinden.

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *