Nederland verspilt 4 tot 5 miljard door falende ICT-projecten

Auteur: , 3 Reacties
Tja...?

Onze overheid spoelt jaarlijks 4 tot 5 miljard euro aan belastinggeld door het toilet doordat dure ict-projecten mislukken. Vooral bij de grote projecten gaat het vaak mis.

Dit vertelde hoogleraar beleidsinformatica Hans Mulder vanochtend in de Tweede Kamer ten overstaan van de tijdelijke ICT-commissie die onderzoek doet naar ict-projecten bij de overheid.

Van de projecten met een budget vanaf 7,5 miljoen euro slaagt slechts 7 procent. Van alle projecten bij elkaar is maar 30 procent succesvol. 36 procent van de grote projecten mislukt zodanig dat het nieuwe systeem nooit in gebruik wordt genomen. Van 57 procent van de projecten wordt dit betwist, wat inhoudt dat het project te duur uitpakt, te laat klaar is en anders wordt opgeleverd dan aanvankelijk de bedoeling was.

Volgens Mulder gaat het hier om ruwe schattingen en bewegen we wel in de goede richting. Zo’n tien jaar geleden ging De Rekenkamer nog uit van een verspilling van zo’n 6 miljard euro per jaar. Bovendien zijn er nu veel meer ict-projecten dan tien jaar geleden.

Volgens Mulder moet de belangrijkste oorzaak van de falende projecten niet in de technologie zelf gezocht worden, maar in communicatie tussen en management van de betrokken partijen. De complexiteit en impact van grote projecten worden door betrokken partijen geregeld onderschat. (via: volkskrant)3 reacties

Iets met begroting…
@diehard: Het is echt bizar hoeveel geld er verspild wordt. Als IT consultant ben ik langdurig gedetacheerd geweest bij een ministerie dat ik niet nader zal noemen. Daar werd door één van Nederlands grootste automatiseerders een SAP systeem geïntroduceerd waar slechts 5 personen mee zouden gaan werken. Kosten: ruim 6 miljoen euro. Eindstand na een lang implementatietraject: de gebruikers weigeren ermee te werken omdat het niet voldoet. En zo heb ik om me heen nog veel meer dure projecten zien mislukken.
Ik heb hier mijn eindverslag over gedaan, grappig genoeg werk ik nu inmiddels voor een van de grotere overheids instanties.

Wij zijn nu de ICT op orde aan het brengen, van de kant van ICT zelf valt het erg mee. Ons budget is daar ook niet groot genoeg voor.

Maar sinds dat nog geen jaar dat ik hier werk heb ik al meerdere keren te horen gekregen van mensen met hoge functies(die een jaguar rijden van belastinggeld) “Wij gaan dit programma gebruiken!”. Zoals een nieuw soort social-media-achtig-intranet iets wat ik hiervoor weigerde te gebruiken want we hebben al intranet. De man die besluit dat dit moet heeft verder geen IT kennis en gebruikt onze IT kennis ook niet voor dat hij de keuze maakt…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).