Nederland: WhatsApp gebruiken om geld te stelen

WhatsApp
Het is een serieus probleem in ons land.

WhatsApp is niet alleen een onschuldige berichtendienst om met vrienden of familie te communiceren. Helaas gebruiken ook veel criminelen de applicatie om bij onwetende mensen geld los te troggelen.

In de eerste maanden van dit jaar hebben criminelen via onder meer WhatsApp en SMS meer dan 300.000 euro buitgemaakt van slachtoffers. Dat blijkt uit cijfers van Fraudehelpdesk die via De Telegraaf naar buiten zijn gekomen.

Criminelen doen onder meer aan identiteitsfraude. Zo lijkt het net of je een appje binnenkrijgt van een vriend, collega of familielid. Vervolgens vraagt die persoon bijvoorbeeld of je wat geld kunt overmaken door op een link te klikken. Sommige mensen denken hier verder niet over na en gaan mee in het verhaal van de crimineel. Zo weten deze cybercriminelen duizenden euro’s buit te maken.

Vroeger moest je vooral oppassen bij malafide e-mails of SMSjes. Vandaag de dag moet je ook alert zijn op WhatsApp-berichten die niet zijn wat het lijkt. Maak dus nooit zomaar geld over zonder een extra controle te doen en klik ook niet op een link die je niet vertrouwt.

Lees ook: WhatsApp: zo weiger je deelname aan groepsgesprek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *