Nederlanders jatten op slinkse wijze €24 mln aan Bitcoin

I dont feel so good
Door middel van een doodsimpele truc.

Negatief nieuws rondom cryptovaluta, met namen wanneer grote hoeveelheden virtueel geld worden gestolen, heeft ongetwijfeld impact op de gezondheid van de koersen. Maar ja, wat wil je als het jatten van de munten zo eenvoudig kan zijn?

Na een 14 maanden lang onderzoek naar cryptocriminelen werden 6 mensen opgepakt, waaronder 3 Nederlanders en 3 Britten. Dat meldt Europol (via: Eurojust), dat een samenwerking tussen agenten uit het Verenigd Koninkrijk en Nederland faciliteerde.

Naar verluidt hebben de criminelen bijna €25 miljoen aan Bitcoin (en een kleine hoeveelheid Ether) gestolen van zo’n 4000 mensen in 12 landen. Het geld werd weggesluisd en witgewassen door middel van een fenomeen genaamd typosquatting, dat berust op de onoplettendheid van de internetgebruiker.

Bitcoin-eigenaren die naar hun wallet willen kijken tikken de desbetreffende site in om bijvoorbeeld hun winsten te verzilveren. Soms gaat dat mis en tik je geen ‘apparata.nl’, maar ‘aparata.nl’. Een gemakkelijk gemaakte fout waar de criminelen smakelijk gebruik van maken.

De neppe domeinen werden zo ingericht dat ze alsnog sprekend op de legitieme websites lijken. De nietsvermoedende gebruiker vult hier vervolgens zijn gebruikersnaam en wachtwoord in en de internetcriminelen hebben beet. Ze weten namelijk precies bij welk platform de betreffende gebruiker wilde inloggen en met zijn/haar gegevens kunnen de criminelen de munten gemakkelijk wegsluizen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *