Nederlanders opgepakt voor grote cyberbankroof

Bankroof
Moderne bankrovers lopen niet meer met een panty over hun hoofd een bank binnen. Die pakken gewoon hun laptop en jatten op die manier geld. Helaas voor een Nederlandse vrouw (56) en haar zoon (34) ging dit toch niet helemaal vlekkeloos. Ze liepen in Duitsland namelijk tegen de lamp en zitten inmiddels vast.

Vandaag werd bekend dat cybercriminelen in december 2012 en februari dit jaar een aantal cyberbankroven hebben gepleegd bij de computersystemen van de Bank Muscat en de National Bank of Ras al Khaimah PSC (RAKBANK) uit de Verenigde Arabische Emiraten. In totaal zou zo’n $45 miljoen zijn buitgemaakt bij die diefstallen.

Hoe ze te werk gingen? Ze stalen creditcardgegevens en verhoogden vervolgens de limieten van creditcardaccounts en kopieerden fysieke kaarten. Die kaarten werden vervolgens naar handlangers over de hele wereld verstuurd en aan die mensen de taak om zo snel mogelijk zoveel mogelijk geld op te nemen.

In 27 verschillende landen werd op die manier tijdens 40.500 pintransacties maar liefst $45 miljoen buitgemaakt. Deze pinners mochten 20% zelf houden en de rest moest naar de opdrachtgevers.

De Nederlandse vrouw en haar zoon die in Duitsland zijn aangehouden behoren waarschijnlijk niet tot de opdrachtgevers, maar tot de loopjongens pinners. Het duo werd overigens al in februari opgepakt, maar hun arrestatie is vandaag pas bekendgemaakt. (via: volkskrant.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *