Nederlanders schreeuwen tegen apparaten in huis

Smash it!
41% van de Nederlanders praat of schreeuwt wel eens tegen een elektrisch apparaat.

Vooral de computer of laptop moet het hierbij ontgelden, zo blijkt uit onderzoek van Computer Care Center in samenwerking met NovioData. Zo schreeuwt 27% van de Nederlanders wel eens tegen de computer of laptop. Ook de telefoon (19%), tv (18%), stofzuiger (12%) en het navigatiesysteem (11%) krijgen het te verduren. Daarbij zijn verschillen tussen mannen en vrouwen. Vrouwen schreeuwen namelijk vaker tegen hun computer of laptop, mannen doen dat vaker tegen hun telefoon, tv of navigatie.

De meeste Nederlanders schreeuwen tegen hun (mobiele) apparaten als ze niet functioneren of als ze verliezen met een spelletje. Zo is bijvoorbeeld bekend dat veel Nederlanders roulette op hun telefoon spelen, als ze verliezen dan vervloeken ze weleens de iPhone, of willen deze zelfs weggooien. Mobiel Casino spelen is dan ook niet aan te raden.

Dat we massaal tegen apparatuur schreeuwen en praten is overigens niet nieuw. Het fenomeen waarbij negatieve gevoelens worden gebotvierd op apparaten wordt ook wel computerwoede of Technology Related Anger (mooie term) genoemd en uit zich in allerlei vormen variërend van een fikse scheldpartij tot fysiek geweld. Volgens filosoof Jos de Mul vergroeien we steeds meer met onze apparatuur en treedt zelfidentificatie steeds vaker op. Uitspraken zoals ‘ik sta om de hoek geparkeerd’ en het praten tegen levensloze apparaten komen dan ook steeds vaker voor. In de VS en Italië zijn er zelfs incidenten bekend waarbij computerproblemen met kogels werden ‘opgelost’. Een mogelijke reden hiervoor is dat elektrische apparaten zo met ons dagelijks leven vergroeid zijn dat we ze als echte mensen zien. Slecht teken…

3 reacties

  1. ik zeg wel is: schiet op tegen mn telefoon, en met de geweldige safari crash scheld ik apple helemaal de tering in, maar dat is t wel zo’n beetje…

    • @gwnbmw: Gisteren is m’n Macbook gecrasht tijdens het updaten naar “El Capitan”. Blijkt nu dat de hardeschijf het niet gered heeft. Ik moet zeggen dat ik Apple daarbij ook het een en ander kwalijk heb genomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *