Nederlanders voor minstens 8 miljoen opgelicht via internet

Internet-oplichting
Uit een rapport van het Meldpunt Internetoplichting blijkt dat internetoplichting nog steeds een zeer effectieve manier voor criminelen is om geld afhandig te maken.

De Nederlandse politie stelde het Meldpunt Internetoplichting op om te zien hoe groot de dreiging van deze online criminaliteit is. De totaal gemelde schade van 7.978.561,28 euro kwam voort uit 43.828 aangiftes in 2014, waarvan er 6.801 weer werden ingetrokken. Hierdoor houd je een gemiddelde schade over van 182 euro per geval.

In Oost-Nederland werd het hoogste aantal aangiftes gehaald met 8.182 gevallen, terwijl Limburg het beter deed met ‘maar’ 2.751 meldingen van internetoplichting.

Ongeregistreerd
Belangrijk om hierbij te vermelden is dat het hier slechts gaat om het aantal geregistreerden oplichtingsgevallen, en in werkelijkheid zal het bedrag dus nog een stuk hoger liggen. De politie vertelde tegenover de Telegraaf dat de helft tot twee derde van de mensen die opgelicht zijn maar aangifte doen, dus reken maar uit op welk getal we waarschijnlijk werkelijk zitten.

Een groot deel van deze oplichting wordt via malafide webshops uitgevoerd, waarin het lijkt alsof je met een winkel te maken hebt die je kunt vertrouwen, na betaald te hebben krijg je alleen nooit iets opgestuurd, en is de verkoper vervolgens onvindbaar. Opletten waar je online iets koopt telt in 2015 dus nog steeds als een goed advies.

2 reacties

  1. ik heb ondertussen zojuist mijn zoveelste (Succesvolle en goedkope en kwaliteit) bestelling uit CHINA gedaan.
    wat kan de wereld vreemd in elkaar steken…

  2. En die mensen zitten dan ook met uitgestreken gezicht te verkondigen dat het er allemaal zo netjes uitzag. De nieuwste Ipad voor €200,00. Vooruit betalen en dan zou ik hem krijgen. Hoe kon ik weten dat het geen echte winkel was….

    Pffff, gebruik je hersenen en probeer niet voor een dubbeltje op de eerste rang te zitten, terwijl je weet dat de eerste rang een euro kost.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *