Nederlands gezin moet €20.000 betalen voor illegale e-books

Auteur: , 2 Reacties
Nederlands gezin moet €20.000 betalen voor illegale e-books

Stichting Brein zit op je dak.

Als een briesende leeuw jaagt Stichting Brein naar digitale misdaden. Mensen die illegaal downloaden of uploaden, maar ook mensen die er een illegale handel op nahouden. Dat laatste overkwam een gezin dat in de kraag werd gevat door de Nederlandse stichting.

Het gezin had een eigen website waar e-books werden aangeboden tegen betaling. Ook werden op handelssite Marktplaats e-books aangeboden. Het gezin had de e-books echter illegaal verkregen. Ze werden vermoedelijk gratis gedownload en vervolgens tegen betaling weer verkocht. Een hoogst illegale actie.

Het is de tweede keer dat de familie tegen de lamp liep. Eerder had een vrouw al een onthoudingsverklaring van Stichting Brein getekend nadat ze betrapt was. Het gezin ging echter vrolijk door met een andere webshop en het geld kwam op de rekening van de zoon van de moeder.

Het gezin moet 20.000 euro boete betalen. Daarnaast is er een nieuwe onthoudingsverklaring getekend door elk gezinslid. Mochten ze weer in de fout gaan, dan kan dit een duur grapje worden. Per toekomstige inbreuk moet men 1.000 euro betalen. In de onthoudingsverklaring staat onder meer opgesteld dat ieder gezinslid hoofdverantwoordelijk is. Een (mildere) straf ontlopen is er dus niet bij.2 reacties

Wat een sukkels
Wat een geweldig land is Nederland toch. Waar een particuliere stichting geheel zonder tussenkomst van enige officiële juridische instanties schadevergoedingen (lees: boetes) kan opleggen, gebaseerd op argumentatie die geen enkel referentiekader heeft en waarbij de druk om te betalen maximaal wordt opgevoerd, omdat je anders financieel gewoon kapot wordt geprocedeerd.

Ik gun elke artiest en uitvoerende een eerlijke opbrengst van hun creativiteit en noeste arbeid, maar het auteursrecht an sich is een antieke drol in ons rechtssysteem waarbij de belangenbehartigers (let wel: dus niet de artiesten) enkel oog heeft voor nóg meer uitmelken en winstmaximalisatie.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).