Nederlands internet viert vandaag 25e verjaardag

Kaboom! Internets!
Er is er een jarig hoera, hoera! Vandaag is het precies 25 jaar geleden dat de eerste Nederlander werd aangesloten op wat toen de voorganger van het internet was, het National Science Foundation Network.

Op 17 november 1988 kreeg Piet Beertema van het Centrum Wiskunde en Informatica (CWI) het eerste Trans-Atlantische emailtje van een Amerikaanse collega. Hiermee werd bevestigd dat de link werkte en alles goed ingesteld was. Nederland was hiermee het tweede land met toegang tot dit netwerk.

Oh wat was het internet toen nog beleefd. N00b!

Toen kon niemand nog bedenken dat een kwart eeuw later we met zakcomputertjes rond zouden lopen die op elk moment van de dag verbonden waren met het internet, zodat we elkaar suffe berichtjes en foto’s van katten konden sturen. Het was toen puur bedoeld om informatie uit te wisselen tussen universiteiten, en elkaars databases met boeken op afstand doorzoekbaar te maken.

Al sinds de jaren ’60 waren onderzoekers bezig met een netwerk om mensen vanaf ‘goedkope’ terminals in te laten loggen op grote computers. Dit groeide uit tot het ARPAnet, wat zich in 1985 opsplitste in het Milnet voor het leger, en National Science Foundation Network voor onderzoekers. Om toen verbinding te krijgen met het NSFnet moest je een onderzoeksinstelling zijn, en elke aanvraag moest goedgekeurd worden door een centraal comité.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *