Nederlands meisje krijgt een ‘uitschuifbare ruggengraat’

Nederlands meisje krijgt een 'uitschuifbare ruggengraat'
Na een succesvolle en unieke operatie in Nederland loopt er nu een 11-jarig meisje rond met een op afstand uitschuifbare ruggengraat.

Het is voor het eerst in Nederland dat deze operatie wordt uitgevoerd. Het meisje werd in december vorig jaar in het UMC Utrecht geopereerd en maakt het goed. Ze heeft een ernstige groeistoornis aan de wervelkolom, waardoor ze eigenlijk meerdere operaties per jaar zou moeten ondergaan. Dat is nu niet meer nodig. In december werd een soort additionele ruggengraat geplaatst in de vorm van een magnetische staaf.

De staaf is bevestigd aan de zwakke wervelkolom en ondersteunt hiermee het hele lichaam. Tijdens de groei van het meisje kan de staaf met een eenvoudige en pijnloze ingreep op afstand verlengd worden. Dit alles is niet goedkoop, de staaf alleen al kost 32.000 euro. Toch bespaart de ingreep een hoop kosten, vervelende operaties en het verhoogt de inzetbaarheid van medisch specialisten.

De techniek is overigens niet nieuw. In Amerika is de behandeling ontwikkeld en het werd al eerder toegepast in Groot-Brittannië en China.

6 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *