Nederlandse artsen waarschuwen voor teveel tv kijken

Nederlandse artsen waarschuwen voor teveel tv kijken
Nederlandse artsen trekken aan de alarmbel en zeggen dat kinderen steeds langer en vaker achter een beeldscherm zitten. Dit is schadelijk en kan leiden tot moeheid, concentratieproblemen en wazig zien.

In een rapport dat verscheen op Medischcontact hebben een kinderarts, kinderneuroloog en verschillende medewerkers van onderzoeksbureau’s een lijst van adviezen en risico’s gepubliceerd. In deze lijst staan adviezen voor huisartsen maar ook voor ouders.

Dat overmatig beeldschermgebruik schadelijk is was al langer bekend. Maar nu koppelen de onderzoekers ook medische problemen aan dit gedrag. Zo blijkt dat in sommige gevallen obesitas, slaapgebrek en motorische fitheid direct te koppelen is aan teveel schermgebruik.

Door middel van tips willen de onderzoekers ouders een handvat geven. Het advies luidt dan ook dat kinderen niet langer dan 2 uur op een dag achter een beeldscherm horen te zitten. De kinderen zouden ook geen tv of smartphone op kamers moeten gebruiken en voor het slapen gaan zouden ze minimaal een uur geen tv moeten kijken.

Het lang achter een beeldscherm zitten zou kunnen leiden tot slaapproblemen wat dan weer kan resulteren in verminderde schoolprestaties, overgewicht, stemmingsstoornissen. Daarnaast wordt er gesproken over CVS, ofwel Computer Vision Syndrome. Dat zijn oogklachten die direct geassocieerd kunnen worden met teveel computergebruik.

Uit onderzoek blijkt zelfs dat dit voorkomt bij 64 tot 90 procent van de mensen die meerdere uren per dag achter een beeldscherm werken. Dit kan dan ook de volgende klachten opleveren, vermoeide, branderige, droge of tranende ogen, hoofdpijn, dubbelzien en wazig zien.

Via een subsidie van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport willen de onderzoekers nu informatiemateriaal, op maat gemaakte trainingen en een platform voor kennisuitwisseling realiseren.

Eén reactie

  1. maar is de oplossing nu om minder TV te gaan kijken of is de oplossing te vinden in de ontwikkeling van ‘oogvriendelijkere’ schermen. Want wie of wat gaat deze algehele digitalisering met de bijbehorende schermen tegenhouden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *