Nederlandse banken: ‘hou zelf je zooi veilig!’

Internetbankieren
Het is logisch dat je niet je pinpas en bijbehorende code uit handen geeft. Maar sinds maandag hebben de Nederlandse banken ook een stel regels opgesteld voor internetbankieren.

Zaterdag maakte de Nederlandse Vereniging van Banken bekend dat ze 5 uniforme regels hebben opgesteld voor het veilig kunnen bankieren. Enkele van die regels vallen onder het hoofdstuk ‘nogal wiedes’, maar er staat ook in dat je verplicht bent om te zorgen “voor een goede beveiliging van de apparatuur die u gebruikt voor uw bankzaken.”

Vanaf 1 januari 2014 gaan banken deze regels toepassen, en dat betekent dat er bij elektronische fraude met als oorzaak onvoldoende beveiliging de bank niet meer de schade zal vergoeden. In de toelichting op deze regels staat dat de bank bijvoorbeeld al kan gaan steigeren als je geen adequate antivirus- en firewallsoftware draait op je computer én smartphone.

Het is aan te raden om je pc goed te beveiligen, daar zijn we het mee eens, maar volgens mij zijn er maar weinig mensen die een antivirussoftware op hun smartphone draaien. En dan ook lijkt het ons lastig om voor de bank achteraf te controleren of de (onbeveiligde) telefoon of de (beveiligde) computer de schuldige is geweest bij fraude.

8 reacties

  1. Omgekeerde wereld wederom. Dankzij de bankenlobby is er bijna alleen nog maar internetbankieren mogelijk – destijds ingezet door voornamelijk kostenbesparingen. Het was destijds ook duidelijk afgesproken dat de banken voor het mogelijke risico’s zouden opdraaien. Zie ook diverse afleveringen van radar en vergelijkbare programma’s waar banken het risico op de consument proberen af te schuiven door de consument te laten bewijzen dat zij normaal hebben gehandeld terwijl juist de bank moet bewijzen dat de consument dat niet heeft gedaan. Een trend is weer gezet, de kostenbesparingen zijn geweest nu begint het afschuiven van het risico.

  2. Er staat ook nergens in dat je verplicht bent antivirus software te draaien.

    -quote-
    Zorg dat de geïnstalleerde software op de apparatuur, zoals computer, tablet en/ of smartphone, die u voor het regelen van uw bank zaken gebruikt, is voorzien van actuele (beveiligings)updates. Geïnstalleerde software is bijvoorbeeld het besturingssysteem en beveiligingsprogramma’s, zoals virusscanner en firewall
    -unquote-

    Ik ben het wel mee eens dat je je zooi voor elkaar moet hebben. Je laat je portefeuille ook niet open en bloot op de bar liggen.

    • @Laue: A, het jammer dat je je portefeuille niet meer zo op de bar kan laten liggen.
      B, een goed beveiligde website van de bank, met daarbij behorende veilige manieren van geld overmaken, zijn een grotere prioriteit, dan mijn “veilige” pc, of tablet. Want de bank geeft je tegenwoordig geen enkele andere mogelijkheid meer, dan internetbankieren, als manier van eigenhandig geld overmaken en wat daar de redenen ook voor zijn, zij willen dat wij massaal internetbankieren, dus is het uiteindelijk ook hun probleem.

      OT: Het is inderdaad weer een kwestie van afschuiven van de verantwoording, de huidige betaalwijze zijn niet veilig, ook al lijkt dat zo, dat is al zo vaak bewezen.
      De NSA heeft al genoeg bewezen dat internetveiligheid een schijn veiligheid is.
      Als overheden al voor onveiligheden zorgen, wie zorgt er dan voor de veiligheid?

  3. Ik ken meer dan genoeg mensen met 0 verstand van computers die noodgedwongen gebruik moeten maken van het online bankieren. Hoe moeten deze mensen in hemelsnaam weten of hun pc veilig is of niet.

    Bij de eerste de beste popup met *gefeliciteerd u bent de 1.000.000ste bezoeker klik om uw prijs op te halen* wordt er direct enthousiast op de link geklikt.

  4. Het zal eens tijd worden. Ik word echt doodmoe van mensen die gaan huilen dat hun pc het niet meer doet. Als je dan gaat kijken waarom: 80+ werkbalken, internetexplorer, geen virusscanner, geen firewall, enige account is een account met adminrechten zonder wachtwoord, nutteloze programma’s worden zonder enige controle geinstalleerd en als het helemaal tegenzit is de wifi ook nog eens onbeveiligd.
    Ik vind het best dat je weinig verstand van sommige dingen hebt, maar jezelf een beetje inlezen is echt niet lastig. Er zijn al zoveel “how-to’s voor dummies” om je zooi een beetje veilig te krijgen. Er is gewoon geen excuus meer mogelijk als je je bankgegevens of inlogcodes doorgeeft in een mailtje van de prins van Nigeria die al je zooi nodig heeft om de erfenis van €100.000.000 over te maken.

    • @azenomei: En dan nog is de bank verantwoordelijk, na jouw opsomming, waarom?
      Om de dood eenvoudige rede, dat er geen goed alternatief is naast internetbankieren.
      En als extra, het internetbankieren opzich zelf geen veilig systeem is.
      De banken kozen zonder blikken, of blozen, dat er bezuinigt moest worden, om hun zelfverrijking in stand te houden, nu is het afschuiven begonnen, omdat hun eigen systeem zo lek als een mandje is. Het werkt niet en is zeker niet veilig, wat je er ook aan doet, het wordt nooit veilig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *