Nederlandse Gulden eerste cryptomunt met spaarsysteem

Auteur: , Geen reacties
Nederlandse Gulden eerste cryptomunt met spaarsysteem

De grote update, waar gebruikers een lange tijd op hebben gewacht, zal vandaag worden uitgerold.

De uitrol van Pow² voor Gulden is hier. Naast verbeteringen op het gebied van veiligheid en snelheid, brengt deze update een spaarsysteem voor de gebruiker. Een unicum volgens Dorin Bouwman, woordvoerder van Gulden. Bouwman stelt dat dit de eerste cryptomunt ter wereld is met een spaardeposito.

Bezitters van Gulden kunnen de munten vastzetten en hier rente over ontvangen. Afhankelijk van hoeveel Gulden wordt vastgezet, varieert de opbrengst naar verwachting tussen de 3 en 10 procent. Naast het feit dat dit lucratief kan zijn voor Gulden-gebruikers, heeft het netwerk er ook profijt van. Doordat men de Guldens vastzet in het systeem, helpen ze mee het netwerk in de gaten te houden. Dit wordt witnessen genoemd. Met het witnessen, in combinatie met de vernieuwde blockchain, hebben hackers vrijwel geen mogelijkheid om in het systeem te komen, aldus Gulden.

Het staat gebruikers vrij op welke wijze ze rente willen opbouwen. Dit is afhankelijk van een aantal regels. Zo moet men minimaal een maand de Guldens vastzetten om rente te ontvangen. Dit kan tot maximaal drie jaar. Hoe langer en hoe meer Guldens men vastzet, hoe meer er zal worden opgebouwd. Op dit moment kan daar nog niks concreets over gezegd worden, omdat de hoogte van de rente afhankelijk zal zijn van het aantal deelnemers.

Gulden

Het witnessen gaat niet direct van start. Hoewel de update vandaag is uitgerold, komt de nieuwe versie in vijf stappen. Pas bij de derde stap gaat het spaarsysteem van start. De Guldens die worden uitgekeerd zijn afkomstig van het beloningssysteem. Voorheen kreeg een miner 100 Gulden voor het minen van een blok, maar door de komst van witness is die beloning verlaagd naar 80 Gulden. 20 Gulden is voor de deelnemers met een spaardeposito. Het is niet exact bekend hoelang de voltooiing van deze vijf stappen gaat duren.

Meer dan 150 bedrijven hebben Gulden inmiddels geaccepteerd als betaalmiddel. Daarnaast bezitten meer dan 150.000 gebruikers de Nederlandse cryptomunt. De munt is aantrekkelijk voor ondernemers vanwege het gebruiksgemak en het kostenplaatje. Een PIN-en iDEAL-betaling kost een ondernemer tussen de 5 en 39 cent per transactie, terwijl een transactie met Gulden maximaal 5 cent kost (met de Nocks Checkout App). Daarnaast is er geen pinautomaat nodig. Een tablet of smartphone met de app van Nocks kan gebruikt worden om betalingen te ontvangen. Het staat ondernemers vrij om de overgemaakte Guldens van een klant in euro’s of Guldens te ontvangen. Vanuit de Gulden-app kunnen direct betalingen worden verricht naar IBAN-rekeningen in heel Europa. Een betaling naar een Bunq of ABN-rekening neemt enkele seconden in beslag.Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).