Nederlandse jongeren slapen slecht door smartphones

Huawei P30
Leg dat ding weg!

Het is slecht voor ons en toch doen we het allemaal. Voor het slapen gaan nog even YouTuben, het laatste nieuws bekijken of appen met vrienden. Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat onze hersenen vervolgens lastig in slaap kunnen komen. Nu trekt ook het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) aan de bel.

Het instituut laat weten dat Nederlandse jongeren in de leeftijd van 13 tot en met 18 jaar kampen met slaapproblemen door het gebruik van de smartphone in bed ’s avonds. De RIVM deed samen met het Amsterdam UMC onderzoek naar de gevolgen van smartphonegebruik bij weinig licht onder jongeren.

Onder kinderen in de leeftijd van 8 tot en met 13 jaar zegt 22 procent ’s avonds elke dag voor het slapengaan met de smartphone te spelen. Een relatief klein aantal, maar dit zijn dan ook nog jonge kids. Bij tieners in de leeftijd van 13 tot en met 18 jaar ligt dit aantal zelfs op 83 procent.

Het advies is om de smartphone eigenlijk niet te gebruiken in bed. Is dit toch onvermijdelijk, gebruik dan een Dark Mode mocht de app dit ondersteunen. Ook kennen Android en iOS een speciale modus om het beeld wat gelig te maken, wat dragelijker is voor je ogen bij weinig licht.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *