Nederlandse ‘Netflix voor games’ is toekomst gaming

Is dit de toekomst van gaming?
Gamen voor een vast maandbedrag zou Steam wel eens van de troon kunnen stoten.

Het Nederlandse gamebedrijf Utomik lanceert vandaag wereldwijd (op een paar semi-dictatoriale landen na) haar dienst. De set-up is simpel: je betaalt maandelijks €6,99 en kunt zo onbeperkt games ‘streamen’. Als ik naar mijn overvolle Steam-bibliotheek kijk, kan ik slechts concluderen dat dit de toekomst van gamen gaat zijn.

Je hebt tegenwoordig abonnementen voor alles: scheermesjes, onderbroeken, boodschappen en zelfs gedroogde salamiworsten (echt waar). Ook is Spotify belachelijk populair en heeft bijna iedereen wel een abonnement op een streamingdienst, of dat nu Netflix, HBO, Hulu of een andere speler is. Waarom dan niet voor games?

En je raadt het al, dat is precies van Utomik doet. Je hebt op het moment de keuze uit ruim 700 verschillende games van zo’n honderd verschillende uitgevers. Je downloadt de launcher en kunt nadat je een kleine hoeveelheid gedownload hebt direct spelen terwijl de rest van de game gedownload wordt.

Mijn Steam-lijst van bijna 150 games is tegenwoordig een zekere manier om een depressie aan te wakkeren, want veel van de AAA-titels die ik voor €60 euro kocht, heb ik slechts een paar uur gespeeld. Dat terwijl die enkele indie-pareltjes honderden uren op de klok hebben staan. Door een abonnement te nemen voorkom je het verspillen van je geld aan dure games.

Nu zijn gamers niet gewend een game niet te ‘bezitten’; vroeger had je een doosje met een DVD in je bezit en tegenwoordig bezit je een virtuele kopie van games (bijvoorbeeld via Steam). Abonnementen op games zijn daarentegen helemaal niet nieuw. Zo is bijvoorbeeld het gigantische World of Warcraft alleen te spelen op subscriptie en ook veel andere MMO’s gebruiken een vergelijkbaar verdienmodel.

Dat zijn daarentegen relatief dure abonnementen op één game. Utomik maakt het voor het eerst mogelijk om zo’n grote keuze te hebben voor een vast bedrag per maand. Mij zou het dan ook niet verbazen als Steam ooit een vergelijkbaar model lanceert.

Overigens zijn er al vergelijkbare diensten zoasls PlayStation Now, Microsoft Game Pass en Nvidia’s GeForce Now. Utomik combineert veel van de technieken en principes van deze spelers en biedt tevens het grootste aanbod aan van allemaal en dat voor de laagste prijs.

Het enige grote nadeel (van al deze services)? De games die beschikbaar zijn, zijn veelal al aan oude kant. Utomik bevat games als Metro Last Light (2013), de Batman Arkham-reeks (2009-2015), Saints Row IV (2017) en Dead Island Riptide (2013). Met andere woorden, voor een paar tientjes heb je al die games uit de budgetbak gevist, maar dan heb je nog steeds geen beschikking over de 740+ andere titels. Kortom, wat mij betreft is Utomik altijd een win.

Laat in de comments weten of jij denkt dat een service als Utomik een toekomst heeft binnen de gamingcommunity.

Nog geen reacties

  1. Is dit downloaden of streamen? Want er zijn al genoeg aanbieders van games te streamen (Nvidia bijv). Dan zul je genoeg mensen moeten hebben met een snelle internetverbinding, dus dat is een obstakel.

    Ten 2e zul je flink investeerders aan moeten trekken, want hier zal degene met de grootste tas geld nou eenmaal winnen vrees ik, die kopen gewoon de rechten op van de meeste en succesvolle games.

    Ik wordt nu al gek van 4 verschillende launchers (Blizzard, Epic games, Ubisoft, Steam etc). Wens deze startup alle geluk toe, btw.

    Ps. met zo’n giga library zou ik het wel begrijpelijk vinden @yannickspinner ;P

    • @lekkaah: Het is een combinatie van die twee. Je downloadt een klein deel van de game, waarna je alles gewoon al kunt spelen. Terwijl je speelt wordt de rest gedownload. Je hebt dus geen razendsnelle internetverbinding nodig want technisch gezien is het niet streamen. Erg slimme techniek als het werkt zoals ze beweren!

      Ik word ook gek van de launchers! Nog een reden waarom een platform als Utomik gewoon alle rechten moet opkopen de komende jaren. One platform to rule them all:P

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *