Nederlandse patiënten krijgen looples van robot

Nederlandse patiënten krijgen looples van robot
+1 voor wetenschap. De Universiteit Twente heeft een nieuwe looprobot ontwikkeld die patiënten met bijvoorbeeld een CVA of dwarslaesie weer helpt lopen.

De LOPES II-robot ondersteunt de loopbeweging van personen die na een herseninfarct of dwarslaesie gedeeltelijk verlamd zijn geraakt. De constructie wordt bevestigt rondom het bekken, het onderbeen en de voet. Het apparaat meet voortdurend hoe de patiënt loopt en geeft alleen ondersteuning als de patiënt de loopbeweging niet goed uitvoert. Tijdens een trainingsprogramma wordt deze ondersteuning door de fysiotherapeut aangepast aan de loopvaardigheid van de patiënt.

Volgens de Universiteit Twente is de LOPES gemaakt volgens de wensen van revalidatiecentra.

“LOPES II is zo ontworpen dat patiënten snel in en uit het apparaat kunnen worden gehaald. Daarnaast krijgen therapeut en patiënt tijdens de training feedback over de prestatie waardoor training op maat mogelijk wordt. Ook heeft de patiënt veel bewegingsvrijheid, waardoor hij in een veilige omgeving kan leren van zijn fouten.”

De eerste revalidatiecentra die op deze cyborg-manier patiënten weer willen laten lopen zijn Roessingh in Enschede en de Sint Maartenskliniek in Nijmegen. De LOPES II is ontwikkeld door een consortium bestaande uit de Universiteit Twente en de mechatronische bedrijven Moog en Demcon. Roessingh en de Sint Maartenskliniek leverden klinische input voor het ontwikkelproces.

[lg_folder folder=”0_Divers/LOPES_II/” count=”8″ cols=”4″ paging=”true”]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *