Nederlandse politie mag computers gaan hacken

Auteur: , Geen reacties
Nederlandse politie mag computers gaan hacken

De nieuwe wet, genaamd Computercriminaliteit III, gaat binnenkort in.

Op een computer kan, net als op een smartphone, waardevolle informatie staan. Net als de politie niet zomaar je huis mag binnendringen, mogen agenten ook niet zomaar een computer hacken. De nieuwe wet Computercriminaliteit III, die per 1 maart actief is, moet het makkelijker maken voor agenten om toegang te krijgen tot computers van criminelen.

De wet kwam in 2016 in het Tweede Kamer voorbij, maar nu pas gaat de wet ook daadwerkelijk gelden. Niet alleen computers vallen onder die nieuwe wet. Ook smartphones, tablets en andere apparatuur mogen door de politie doorgespit worden. Op dit soort apparaten kan bewijsmateriaal gevonden worden die kunnen helpen bij een misdrijf.

De politie kan de apparaten ook gebruiken om bijvoorbeeld software te plaatsen die het afluisteren mogelijk maakt. Niet meer ouderwets afluisterapparatuur fysiek plaatsen in een woning, maar gewoon digitaal door een slimme hacker vanaf het politiebureau. Niet iedereen is blij met de nieuwe wet. Vanuit diverse hoeken is er kritiek op onder meer de privacy van de verdachte, die door de nieuwe wet in het geding zou komen.Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).