Nederlandse politie sluit Wall Street Market

wall-street-market-gesloten
Persconferenties volgen later vandaag.

Zo’n 14 dagen geleden bleek dat de beheerders van de online marktplaats Wall Street Market op Darkweb met een exitscam waren vertrokken was dat voor veel gebruikers slecht nieuws. Dat nieuws werd al snel slechter toen bleek dat één van de moderators zich heel vreemd begon te gedragen. Uiteindelijk publiceerde hij zelfs het IP-adres van de locatie waar de marktplaats gehost werd (dat bleek in Nederland te zijn). Inmiddels hebben Europol, Duitse, Nederlandse en Amerikaanse politie ingegrepen en de hele site met alle inhoud (dus ook data van klanten) in beslag genomen. Hoewel de details nog niet bekend zijn dreigt een recordvangst.

Immers, Wall Street Market was eenzelfde handelsplaats voor illegale zaken als het illustere Silk Road. Nu men de gebruikersdata van deze marktplaats in handen heeft is er dus direct een goed overzicht van welke gebruikers welke illegale dingen doen. Dit is voor de gebruikers het sluitstuk van twee hele nare weken.

Zo’n marktplaats op het Dark Web is uiteraard gebaat bij zoveel mogelijk anonimiteit. Daarom wordt er vaak betaald in cryptomunten. Om te voorkomen dat mensen wel betalen maar hun bestellingen niet krijgen trad deze marktplaats op als een soort intermediair. De koper betaalde alvast aan de marktplaats en zodra het sein kwam dat de verkoper de illegale waar netjes geleverd had kon de markt doorstorten. Inmiddels bleek er voor zo’n $ 142 miljoen aan cryptovaluta onder beheer te zijn toen de beheerder(s) het geld achterover drukten en na deze exit scam die overigens niet de eerste op dark web was de benen namen. Das pech, centen weg!

Een van de moderators ging echter een stap verder en bleek de gebruikersdata te hebben. Hij begon de gebruikers digitaal te chanteren. Hij ‘vroeg’ iedere gebruiker om 0,05 BTC onder dreiging dat hij anders hun gegevens bekend zou maken. Hoe succesvol die afpersing verliep is niet direct duidelijk, maar dat weerhield de moderator er niet van om eerst de IP-adressen vrij te geven van de locatie waar de marktplaats gehost werd. Dat bleek Nederland te zijn. Vervolgens heeft deze moderator ook alle inloggegevens van de site online gezet. Zo waren de gebruikersdata voor iedereen te achterhalen.

Politie en justitie hebben de site en alle inhoud inmiddels in beslag genomen, zo blijkt, maar onbekend is wie de data nog meer in handen hebben gekregen. Dat is dus voorlopig zweten voor gebruikers. ZDnet.com, dat het verhaal publiceerde, kondigt aan dat er later vandaag persconferenties van de diverse politiekorpsen volgen. We zijn benieuwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *