Nederlandse providers onderzoeken NSA-simkaarthack

Gemalto-Simkaart
KPN, T-Mobile en Vodafone onderzoeken de hack van simkaartfabrikant Gemalto, die door de NSA gehackt zou zijn om encryptiesleutels te achterhalen.

Gemalto, een grote simkaartenfabrikant die gevestigd is in Nederland, zou gehackt zijn door de NSA en GCHQ, de (Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten) zo liet website The Intercept gisteren weten.

Zeven miljoen sleutels
De overheidsinstellingen zouden zeven miljoen encryptiesleutels van simkaarten hebben achterhaald om telefoonverkeer te kunnen inzien. Gemalto is een logisch doelwit, omdat het bedrijf ook overheden als klant heeft, waaronder die van Nederland.

Omdat Gemalto zaken doet met Vodafone, T-Mobile en Kpn, hebben de drie providers een onderzoek ingesteld die de omvang van het probleem in kaart moet brengen. In een persverklaring laten ze weten dat Gemalto één van hun leveranciers is op het gebied van simkaarten, het percentage van het totaal aantal simkaarten wordt echter niet genoemd.

Onderzoek
Voorlopig zijn er nog geen plannen om te stoppen met het gebruik van Gemalto kaarten, maar het is wel een optie waar men aan de hand van het onderzoek over zal beslissen. Ook Gemalto zegt zelf een onderzoek begonnen, om te weten te komen of het nieuws van The Intercept klopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *