Nederlandse slimme fiets zit vol met technologie

Intelligente-fiets
TNO ontwikkelde een fiets die speciaal op ouderen in het verkeer gericht is. Vandaag werd de tweewieler aan de minister van Infrastructuur en Milieu gepresenteerd.

De fiets moet een uitkomst zijn voor ouderen in het verkeer, omdat een camera op de achterkant en een ingebouwd trilsysteem in het zadel en het stuur de rijder voor gevaarlijke situaties waarschuwt.

Tablet
Op het stuur zit bovendien een tablet bevestigd, zodat ouderen altijd de situatie achter zich in de gaten kunnen houden. Volgens verschillende onderzoeken hebben ouderen namelijk veel moeite met over hun schouders kijken in het verkeer, wat voor gevaarlijke situaties zorgt.

Een ander probleem is dat ze vaak schrikken als ze ingehaald worden. Door een korte trilling te geven voordat je ingehaald wordt, moet dit de schrikreactie voorkomen. Maurice Kwakkernaat van TNO is ervan overtuigd dat er een markt is voor de fiets: “Het systeem bevestig je op een elektrische fiets, en kost los tussen de 100 en 200 euro.”

Erg welkom
Melanie Schultz, minister van Infrastructuur en Milieu is erg te spreken over de uitvinding van TNO. De fiets zou ‘erg welkom’ zijn, en ze gelooft dat het aantal verkeersslachtoffers hierdoor kan dalen. Over twee tot drie jaar staat de slimme fiets in de winkels.

[lg_folder folder=”0_Divers/Intelligente_fiets/” count=”8″ cols=”4″ paging=”true”]

Nog geen reacties

  1. ontopic: prachtidee
    offtopic: weet iemand waarom er nog steeds geen fietsen zijn met een as, lijkt me geweldig en tenminste dat je niet langs de weg komt te staan met een gebroken ketting….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *