Nee, dit is toch niet de man die Bitcoin heeft bedacht

Nee, dit is toch niet de man die Bitcoin heeft bedacht
Het leek zo mooi. De man die de wereld Bitcoin schonk leidt een teruggetrokken leven in Los Angeles, woont samen met zijn moeder (93) en rijdt een afgetrapte Toyota. Maar hij slaat nu terug en zegt dat hij tot 3 weken geleden nog nooit van Bitcoin heeft gehoord.

Het verhaal van Newsweek over de identiteit van de 64-jarige Dorian Prentice Satoshi Nakamoto, de bedenker van Bitcoin, zou het blad weer op de kaart moeten zetten en de terugkomst van de papieren editie na een periode van 15 maanden afwezigheid groots inluiden. Maar hebben ze hier nu even een canard van jewelste te pakken? Satoshi Nakamoto zegt namelijk dat hij niets met Bitcoin te maken heeft.

Na de onthulling van Newsweek, die schaamteloos foto’s van zijn huis en adres publiceerde, stonden er al snel een legertje verslaggevers voor de deur van Satoshi Nakamoto. Hij wilde aanvankelijk niets zeggen, waarna hij toch besloot om met één journalist te praten. In ruil voor een lunch, dat wel (filmpje). Hij ging naar het kantoor van Associated Press waar hij zijn sushi-lunch kreeg en twee uur lang zijn zegje deed.

Nee, dit is toch niet de man die Bitcoin heeft bedacht

Ja, de details over zijn verleden kloppen. Hij heeft in het verleden inderdaad geheim werk voor defensie gedaan. Maar zijn uitspraken tegen Newsweek over hoe hij niet meer betrokken is bij het merk blijkt om een misverstand te berusten. Met de uitspraak ‘Daar ben ik niet meer bij betrokken en ik kan er niet over praten’ doelde hij op zijn oude beroep in de bouwkunde, waarvoor hij een geheimhoudingsverklaring heeft moeten tekenen. In het interview refereert hij ook meermaals aan de munt als ‘Bitcom’ en noemt hij het een bedrijf. Briljant geacteerd, óf het is gewoon de verkeerde man.

Ondertussen zou de echte Satoshi Nakamoto op het P2P Foundation-forum een bericht hebben achtergelaten waarin hij zegt dat hij niet Dorian Nakamoto is. Dit is gedaan met een account dat hetzelfde e-mailadres gebruikt waarmee sommigen eerder contact met de échte Satoshi Nakamoto heben gehad.

Gek verhaal. Ondertussen houdt Leah McGrath Goodman, auteur van het Newsweekstuk, vol dat dit ‘m toch is.

“I stand completely by my exchange with Mr. Nakamoto. There was no confusion whatsoever about the context of our conversation —and his acknowledgment of his involvement in bitcoin.”

2 reacties

  1. ach, laat die vent toch met rust.
    hij heeft er overduidelijk geen zin in.
    hij is het, of hij is het niet… maakt geen drol uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *