Neflix: Zijn aangepaste films en series voor smartphones een goede zet?

Auteur: , 2 Reacties
Netflix

Netflix maakt mijn innerlijke cineast woedend.

Tijdens een briefing laat Neil Hunt, Netflix’ chief product officer, aan The Verge weten dat het Amerikaanse bedrijf aangepaste versies wil aanbieden aan mobiele gebruikers. De originele series en films van Netflix zouden dan beter te bekijken zijn voor mensen die met een smartphone Netflixen. In de praktijk betekent dat, dat bepaalde shots en scènes aangepast worden, zodat het op een kleiner scherm nog goed te zien is.

Yup, je leest het goed. Netflix wil hun originele films en series aanpassen, zodat men op een smartphone gemakkelijker naar de content kan kijken. Wie kijkt er nu op een smartphone films?!

Nu, als cineast ben ik een fervente liefhebber van alles wat met film te maken heeft. Hoewel ik blij ben met een steeds groter wordende interesse in cinema – mede aangewakkerd door Netflix – zakt mijn broek een beetje af van het bovenstaande nieuws. Omdat bepaalde scènes of shots wegvallen op een mobiel scherm, wordt de daadwerkelijk film (of serie) aangepast. Ongekend.

Ik heb een soort shellshock gekregen van alle fantastische films en series die jaarlijks gecreëerd worden, maar vervolgens gemutileerd worden door hebberige executives en uitgevers. In mijn ogen dreigt Netflix dat nu ook te doen. Je moet je eens voorstellen: House of Cards’ Frank Underwood heeft een bloedstollend gesprek met zijn vrouw Clair, maar omdat het shot te donker is, wordt alles digitaal opgepoetst of zelfs vervangen. De cinematograaf, regisseur, screenwriter en executive producers hebben het niet per ongeluk zo donker gemaakt, Netflix!

Uiteraard verwoord ik het wat gechargeerd. Zoals The Verge laat weten is het aangepaste aanbod vooral voor de Aziatische markt, waar in sommige landen zelfs voornamelijk via de smartphone naar films en series van Netflix wordt gekeken. Voor velen zal dat de enige manier zijn om deze vorm van entertainment te consumeren; niet iedereen heeft immers een smart TV.

Toch schreeuwt de cineast in me moord en brand. Netflix heeft een waslijst aan pareltjes gemaakt. Neen, honderden schrijvers, acteurs, regisseurs, make-up-artiesten, cinematografen, productiemanagers en zelfs cateraars hebben samen pareltjes gemaakt met Netflix’ financiering. Dan mag je ervan uitgaan dat briljante series als House of Cards en Bojack Horseman bewust gemaakt zijn zoals ze zijn gemaakt. Purist als ik ben, weiger ik dan te accepteren dat er ook maar één shot wordt veranderd. Wat jij?2 reacties

Ah, ik kijk regelmatig films en tv op mijn smartphone. Handig tijdens het warm rijden op de hometrainer voor het sporten.
Ben het overigens met je eens dat ze films dus niet moeten aanpassen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).