Negatieve recensie komt Franse blogster duur te staan

Negatieve recensie komt Franse blogster duur te staan
We recenseren ons op het internet helemaal suf. Overal kan een mening op worden gegeven en aan beoordelingssites is beslist geen gebrek. Maar in Frankrijk moet je toch een beetje oppassen met je negatieve uitlatingen.

Het overkwam Caroline Doudet, een Franse blogster. Ze werd vandaag veroordeeld tot het betalen van 1500 euro schadevergoeding aan restaurant Il Giardino. Omdat haar ietwat negatieve restaurantrecensie als vierde zoekresultaat werd getoond bij Google, besloot de restauranteigenaar naar de rechter te stappen en een kort geding aan te spannen.

IJdele hoop? Niet in Frankrijk, want opmerkelijk genoeg ging de rechter mee in het verzoek. De reden: haar recensie scoorde te goed Google, waardoor ze verplicht werd de titel van haar recensie (“een plek om te vermijden”) te wijzigen, bovenop het schadebedrag. Als reactie heeft Doudet daarom maar de hele recensie verwijderd (hier nog te lezen).

Voorvechters van vrijheid van meningsuiting schreeuwen ondertussen moord en brand over de uitspraak. Ook Doudet zelf vind het belachelijk, en vat het treffend samen:

“If bloggers do not have the freedom to write negative reviews, positive reviews make no sense either.”

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *