Netflix’ Daredevil: Masterclass voor toffe schurken (trailer)

Auteur: , Geen reacties
Daredevil is een meester in het positioneren van schurken

Netflix' serie bevat een paar van de beste superhelden-schurken uit het genre. Dit is waarom.

In de aanloop naar de release van het derde seizoen van Netflix’ Daredevil krijgen we een hoop nieuwe informatie over de blinde advocaat en zijn badass alter-ego. Onder andere hoe de Netflix-serie briljante schurken weet neer te zetten.

Laten we eerlijk wezen, het superhelden-genre is wel een beetje klaar. Marvel heeft er alles aan gedaan om iedere cent uit hun franchises te melken (en dat zullen ze blijven doen) terwijl DC wanhopig probeer bij te blijven. Nu probeert Sony het met Venom wanhopig ook nog even en Netflix doet het (in samenwerking met Marvel) al een hele tijd. Ik ben in elk geval superhelden-moe.

Maar wanneer ik de kans krijg, minimaal eens per jaar, dan knal ik The Dark Knight van Christophen Nolan op. Die film, met de meesterlijke Heath Ledger als The Joker, is niet alleen verreweg de beste superheldenfilm ooit, maar tevens een van de beste films ooit gemaakt. En waarom? Vanwege Ledger’s briljante rol.

Zonder in teveel filmtechnisch detail te gaan, is de slechterik (de tegenwerkende kracht, iets algemener) in een film essentieel voor een goed verhaal. Als de hoofdpersoon geen uitdaging krijgt om zijn doel te bereiken, is de film immers binnen 2 minuten afgelopen.

De laatste tijd zijn slechteriken in superheldenfilms daarentegen wat karig. Het was het grootste kritiekpunt op Deadpool en Wonder Woman en maakte Infinity War juist best wel goed. Maar laat Daredevil nu net de beste schurken uit de hele Marvel-line-up claimen.

In het eerste seizoen ontmoeten we Wilson Fisk, later Kingpin, die geniaal neergezet wordt door Vincent D’Onofrio. Hij is een fysiek monsterlijke gast, maar tevens een uitzonderlijk intelligent crimineel. Met andere woorden, zowel mentaal als fysiek een gigantische uitdaging voor Daredevil.

In seizoen 2 is The Punisher de slechterik (naast de uitzonderlijk slechte Elektra, maar daar hebben we het niet over). Deze vigilante is niet zozeer slimmer dan onze held, maar opereert niet volgens een gedragscode of met genade. In de lijn van The Joker vs. Batman staan de twee dus lijnrecht tegenover elkaar en representeren ze respectievelijk chaos en orde.

Kortom, wederom een schurk die de goedzak uitdaagt en als efficiënte tegenwerkende kracht fungeert. Helaas werkte de stand-alone serie over The Punisher om precies die reden niet zo goed. Lees hier waarom niet.

En nu is daar wederom Fisk, maar dit keer heeft hij hulp. In plaats van een ondergrondse strijd tegen zijn rivaal gaat hij publiekelijk met het gevecht tegen Daredevil. Hij doet dit op basis van de onderstaande trailer met behulp van Bullseye, een iconische schurk voor Daredevil-fans. Althans, als je de Daredevil-films met Ben Affleck hebt gezien, heb je vooral lachwekkende, ‘cringy’ herinneringen aan deze schurk. Check bijvoorbeeld deze scene.

Hoe dan ook, Bullseye is altijd een interessante schurk geweest en in het derde seizoen van Netflix’ tv-show gaat hij als Daredevil-imitator dienen. Wederom is de verhaalstructuur van een schurk in deze positie uitzonderlijk sterk te noemen; ‘kopieën’ van de held worden al sinds het comicbook-era gebruikt, bijvoorbeeld in Spider-Man, Superman en Wolverine.

Check hieronder de meest recente trailer van Daredevil seizoen 3. Hier zien we de eerste beelden van de (gelukkig niet lachwekkende) interpretatie van Bullseye.

Netflix’ Daredevil seizoen 3 komt op 19 oktober uit op het streamingplatform. De 13 afleveringen zijn lekker allemaal in één keer te bingen.

Screen @NetflixEr zijn (nog) geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).