Netflix première van nieuwe, spannende misdaadserie

Auteur: , Geen reacties
Netflix-premiere-the-innocent-man

Een nieuwe, waargebeurde Netflix Original op basis van John Grisham's 'The Innocent Man'.

Met series als ‘Narcos’ en ‘Making a Murderer’ heeft Netflix zich met haar misdaaddocumentaires onder de noemer Netflix Originals allang bewezen. Op 14 december komt daar de première van een nieuwe, spraakmakende serie bij. De serie ‘The Innocent Man’ vertelt een bizar, maar waargebeurd verhaal.

Het is niet de eerste keer dat ‘The Innocent Man’ de pers haalt. Het verhaal is eerder namelijk in boekvorm gegoten door John Grisham. Waar we deze schrijver normaal gesproken kennen als schrijver van harde fictieverhalen uit de rechtspraak maakte hij met The Innocent Man een uitzondering. Dit is namelijk het enige waargebeurde verhaal dat John Grisham bewerkte. Zijn boek is nu de basis voor de nieuwe zesdelige en gelijknamige Netflix Original serie.

De serie vertelt aan de hand van de originele dossierstukken, gefilmde verhoren en nieuwe beelden het bizarre verhaal dat het dorpje Ada in het Amerikaanse Oklahoma jarenlang in haar greep hield en verdeelde. Hier werden namelijk begin jaren ’80 twee moorden gepleegd. Eerst verloor Debbie Carter het leven en twee jaar later volgde Denice Haraway. Voor beide zaken werden twee verdachten gearresteerd. De mislukte profhonkballer Ron Williamson, gearresteerd voor de moord op Carter, werd het gezicht van de ongelofelijke gebeurtenissen die daarna volgden. Alle vier de verdachten werden namelijk veroordeeld. Terwijl de vier verdachten vastzaten rezen in de gemeenschap van Ada steeds meer vragen over de schuld van de vier. Bewijsmateriaal zou onjuist zijn. Daarnaast zouden de bekentenissen onbewust en onder dwang zijn afgelegd. Het politiekorps zou de ware toedracht verdoezelen en de verdachten zouden elkaar in de gevangenis verraden. Als Williamson vijf dagen van zijn executie verwijderd is komen de ontlastende bewijzen, waaronder nieuwe DNA-technieken, alsnog boven tafel. Na bijna 12 jaar in de gevangenis werd Williamson in 1999 vrijgelaten. De inmiddels psychisch zwaar zieke en met diverse lichamelijke klachten kampende Williamson overleed in 2004. Zijn laatste jaren in vrijheid waren echter geen genoegen, want het dorp Ada was inmiddels tot op het bot verdeeld en veel mensen zagen hem nog steeds als schuldig. Ook de compensatie voor zijn onterechte straf verliep niet soepel. Pas in 2003 kwam er een schikking voor een onbekend bedrag.

John Grisham is duidelijk over de gebeurtenissen die het rechtssysteem en het dorpje Ada voorgoed zouden veranderen: “Als ik dit plot voor een roman had gekozen zou de uitgever het als ‘te onrealistisch’ geweigerd hebben.” Netflix Originals dook in deze materie en maakte een 6-delige documentaire die nog voor de première de tongen in Amerika los maakt.Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).