Netflix schendt privacy, overheid is machteloos

Netflix privacy
Staatssecretaris Sander Dekker is blij met de komst van Netflix naar Nederland, maar tegelijkertijd stelt hij ook dat het bedrijf meer persoonsgegevens verzamelt dan gebruikelijk.

De verzamelaars van Netflix zijn drukke baasjes, volgens de Nederlandse privacywetgeving doen ze meer dan mag. Helaas kan de staatssecretaris daar niks aan veranderen, Netflix heeft namelijk geen vestiging in Nederland, maar opereert vanuit Luxemburg. Dat zorgt er dus voor dat Netflix niet hoeft te voldoen aan de Nederlandse privacywetgeving, maar wel aan die van Luxemburg.

Tweede Kamerlid Kees Verhoeven (D66) had hier vragen over gesteld en kreeg, onder andere, het volgende antwoord:

De Wbp is niet van toepassing aangezien Netflix geen vestiging in Nederland heeft. Het Cbp heeft dus geen bevoegdheid om ten aanzien van Netflix handhavend op te treden. Deze onderneming valt onder de Luxemburgse privacywetgeving. De EU-privacyrichtlijn geeft een geharmoniseerd hoog niveau van gegevensbescherming. De Luxemburgse wetgeving is net als de Nederlandse Wbp een implementatie van die richtlijn. De Luxemburgse wetgeving en Nederlandse wetgeving worden geacht hetzelfde niveau van privacy te garanderen.

Volgens Netflix vallen alleen persoonsgegevens die direct tot een persoon herleidbaar zijn onder privacy, maar in Nederland worden ook gegevens die indirect tot een persoon herleidbaar zijn als persoonsgegevens gezien. (via: rijksoverheid.nl)

Of mensen er wakker van kunnen liggen is natuurlijk een ander verhaal.

5 reacties

    • @potver7: dat staat al in het antwoord van de staatssecretaris:

      Het Cbp heeft dus geen bevoegdheid om ten aanzien van Netflix handhavend op te treden.

      Cbp = College Bescherming Persoonsgegevens

  1. Beetje vreemd dat een bedrijf dat in Nederland op de Nederlandse markt opereert niet aan de Nederlandse wet hoeft te voldoen. Waar het kantoor staat is niet belangrijk het gaat er om welke markt bediend wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *