De 10 beste crime docu’s op Netflix

Auteur: , Geen reacties
Misdaad en Netflix-docu's gaan uitzonderlijk goed samen

Jazeker, Making a Murderer zit er tussen, maar check hier de andere 9 misdaad-docu's die je gezien moet hebben.

Netflix staat vol lekkers en soms is het een hele opgave om te vinden waar je naar op zoek bent. Geen zorgen, want om die Crime-jeuk te verzadigen hebben wij een mooie lijst voor je. Zonder verdere poespas zijn dit tien misdaaddocu’s die je gezien moet hebben!

Aileen: Life and Death of a Serial Killer
Aileen Wuornos was een prostituee die ervan verdeeld werd 7 mannen te hebben vermoord. Haar excentrieke en veelal manische persoonlijkheid kwam onder de aandacht in een eerdere documentaire over haar, en in dit vervolg krijgen we meer te weten over haar daden, de gang van zaken in het Amerikaanse rechtssysteem en de inspiratiebron achter Charlize Theron’s beste rol in Monster.

The Imposter
Misschien wel de gekste in deze lijst is het verhaal van The Imposter. Een jongen uit Texas raakt op dertienjarige leeftijd vermist. Na 3 jaar wordt er een jongen gevonden die beweert de vermiste jongen te zijn. De betreffende rouwende familie twijfelt over zijn verhaal en het onderzoek van een stel goede rechercheurs haalt de waarheid boven water.

O.J.: Made in America
Het verhaal van O.J. is ondertussen wel bekend: Een vooraanstaand atleet en acteur werd onder het oog van de gehele Verenigde Staten (en daarbuiten) achtervolgd, beschuldigd voor het vermoorden van zijn ex-vrouw en haar vriend en vervolgens vastgezet voor die misdaden. Deze docu portretteert de ‘rise and fall’ van O.J. Simpson met ondertonen over ras, moreel en geslacht.

The Death and Life of Marsha P. Johnson
In 1992 wordt een persoon dood gevonden in de Hudson River. Hoewel de politie het als zelfmoord typeert, komen vrienden en familie van het slachtoffer in opstand. Marsha P. Johnson was een transgender activist en is volgens velen vermoord vanwege Johnson’s denkbeelden en de impact die hij/zij heeft gehad op de LGBT-community. Deze docu is mysterieus en opgezet als een ware ‘whodunnit’.

Icarus
Als je aan misdaad denkt dan is ‘doping’ wellicht niet het eerste waar je aan denkt. Toch is het gehele dopingschandaal rondom Russische atleten een gigantische misdaad geweest. In Icarus volgt de documentairemaker het spoor van een kwaadwillende atleet. Hoe makkelijk is het om doping te krijgen/te gebruiken? Langzaam maar zeker doet een Russische dopingdokter daarentegen een boekje open over de hele lugubere wereld van sportmisdaad.

Amanda Knox
Een Amerikaanse uitwisselingsstudente wordt veroordeeld voor de moord op haar huisgenote in Italië. De zaak sleept lange tijd voort en uiteindelijk wordt Amanda vrijgesproken. De documentaire geeft een inkijk in de zaak, de rechtszaken, onderzoeken en het verhaal van Amanda’s kant. Zijn het immers allemaal excuusjes van een psychopaat die haar roomie vermoordt of hebben zowel journalisten als overheden niet willen toegeven wat er allemaal fout is gegaan?

Making a Murderer
Over moeilijkheden in rechtsgang gesproken, Making a Murderer is misschien wel de grondlegger van onze fascinatie met misdaad-docu’s. Waarschijnlijk is er geen docu in deze lijst die zo frustrerend, pijnlijk en duizelingwekkend is als Making a Murderer. Het verhaal van Steven Avery draait om een onterechte gevangenisstraf voor verkrachting, maar loopt uit op beschuldigingen van een moord. Making a Murderer toont beelden uit rechtszaken, interviews en vooral heel veel kritiek op het Amerikaanse rechtssysteem met alle gevolgen van dien.

They Call Us Monsters
They Call Us Monsters gaat over drie doodgewone tieners. Althans, drie tieners die een volwassen misdaad pleegde en hun straf daarvoor uitzitten. De documentaire volgt de jongens in een jongerengevangenis terwijl ze een cursus screenwriten volgen. Het leven van kinderen in een cel is simpelweg intrigerend.

Into the Abyss
Twee mannen worden veroordeeld voor het vermoorden van drie mensen in Texas. De documentaire neemt iets andere wegen dan de meeste in deze lijst. Het meest interessante aan deze docu is het feit dat de daders veel aan het woord zijn. Nog fascinerender is de gedachte dat een van de hoofdpersonen een week na de opnames werd geëxecuteerd, wat een extra laag aan de interviews toevoegt.

Audrie & Daisy
Waar veel van de bovenstaande docu’s over moord en doodslag gaan, draait Audrie & Daisy over een duistere en recentelijk ontzettend relevante misdaad. Drie meiden worden onafhankelijk van elkaar verkracht en moeten met de gevolgen van deze beschuldiging leven in kleine Amerikaanse gemeenschappen waar iedereen een kant kiest. De jongens die ervan beschuldigd worden of de meiden die zeggen verkracht te zijn. Audrie & Daisy draait om ingewikkelde sociale verhoudingen in deze ingewikkelde situaties, alsmede om online pesten.Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).