Niet alleen onze vrouwen schoppen het ver met EK voetbal

Voetballende robots... jazeker
Schoppen het ver… snap je??

Het is al jaren een ding, maar hoeveel decennia zal gewoon voetballen nog bestaan? Mochten we de sport ooit volledig overlaten aan robots, dan zitten we wel goed met het team van de Technische Universiteit uit Eindhoven. Zij streden namelijk wederom voor de eerste plek tijdens het WK genaamd RoboCup. Helaas zijn ze tweede geworden, zo meldt het Brabants Dagblad. Beter dan de (menselijke) mannen de laatste tijd presteerden…

De RoboCup werd dit jaar gehouden in Japan, waar het team van de TU/e genaamd Tech United zich overtuigend naar de finale knokte. In de halve finale tegen een Australisch team wonnen de Nederlanders overtuigend met 9-0. Mede omdat een van de tegenspelende robots op hol was geslagen, waardoor het team van 5 mechanische voetballers vroeg in de wedstrijd nog maar uit 4 spelers bestond.

Aan het begin van de onderstaande livestream zien we het Nederlandse team spelen. Ook zijn er wedstrijden in de ‘Humanoid divisie’ te zien, al lijken die robots vaker te struikelen dan Christiano Ronaldo en Arjen Robben bij elkaar.

[gv data=”ggwuKFfxbx4″][/gv]

Daarna moest Tech United het opnemen tegen Team Water. De robotspelers waren uitzonderlijk goed op elkaar ingespeeld en leken passes ontzettend soepel uit te delen en te ontvangen. Na een vroeg tegendoelpunt wist Tech United zich nog te herstellen. De gelijkmaker was daarentegen van korte duur, want voor de rust (wacht, waarom moeten robots rusten?) was het al 1-2 voor Team Water.

De tweede helft verliep minder goed, zo stelt het team: “Het passen ging redelijk goed, maar de bal afgeven was lastig gezien het risico op balverlies. Water verdedigde erg agressief.” Het werd uiteindelijk 3-6 voor Team Water.

Robotvoetbal
Robotvoetbal is een walhalla voor techneuten. De mechanische voetballers worden namelijk allemaal zo geprogrammeerd en gebouwd, dat ze autonoom kunnen voetballen. In twee teams van 5 spelen de robots tegen elkaar. Ze maken zelf de beslissingen en voeren deze uit. Wel is er een menselijke scheidsrechter bij de wedstrijden betrokken. Hij legt eventueel het spel stil als de bal over de lijn gaat of als er – hoe dat ook mag gebeuren – een overtreding plaatsvindt.

Foto @TechUnited

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *