‘Niets strafbaars aan linken naar beschermde content’

Auteur: , Geen reacties
Links

Een voor het internet zeer fundamentele vraag is opnieuw beantwoord door de advocaat-generaal van het Europese Hof: mag je op internet linken naar copyright beschermde of illegale content?

De titel van dit artikel heeft het antwoord op deze vraag al gegeven; ja dat mag. Een website mag naar auteursrechtelijk beschermd materiaal linken, ook als de rechthebbende het materiaal niet zelf op internet heeft gezet. Zo luidt het advies van advocaat-generaal Melchior Wathelet van het Europees Hof.

Geenstijl.nl

De zaak kwam aan het rollen nadat weblog GeenStijl linkte naar gelekte Playboy-foto’s van Britt Dekker. Die stonden op een Australische fotowebsite. Sanoma, destijds (2012) uitgever van het mannenblad, sleepte Geenstijl naar de rechter. De rechtbank in Amsterdam oordeelde dat Geenstijl zich schuldig had gemaakt aan inbreuk op het portretrecht van Britt Dekker, maar deze beslissing werd na een hoger beroep teruggedraaid. Daarna mocht de Hoge Raad zich over de kwestie buigen, waarvan de advocaat-generaal adviseerde om het Europees Hof zich hierover te laten uitspreken.

Om een lang verhaal kort te maken

Volgens advocaat-generaal Wathelet van het Europees Hof vormt een link die verwijst naar een site waarop zonder toestemming foto’s vrij toegankelijk zijn gepubliceerd, op zich geen schending van het auteursrecht.

“Als internetgebruikers elke keer dat zij een hyperlink plaatsen naar werken die vrij toegankelijk zijn op een andere website, bloot zouden staan het risico van een rechtszaak wegens schending van auteursrechten, zouden zij veel terughoudender zijn met deze hyperlinks. Dat zou ten koste gaan van de goede werking en de architectuur van internet en van de ontwikkeling van de informatiemaatschappij.”

Heel verwonderlijk is het advies niet. In 2014 boog het Europees Hof zich over een vergelijkbare vraag, maar toen met het verschil dat het beschermde materiaal door de rechthebbende zelf op internet was geplaatst. Ook toen was het Hof van mening dat het linken niet strafbaar is.

Definitieve uitspraak

Het advies van de advocaat-generaal en de uiteindelijke uitspraak die men binnen enkele maanden verwacht, zijn van belang voor toekomstige zaken. Een Nederlandse rechter kan zich bij een soortgelijke zaak op dit besluit baseren.Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).