Nieuw idee: zelf je stembiljet uitprinten

Stembiljet zelf printen
Vroeger, toen Nederland nog een modern land was, werd er gestemd met behulp van stemcomputers. Die werden in 2007 afgeschaft omdat ze niet veilig genoeg zouden zijn. Er is nu een briljant alternatief bedacht: zelf je stembiljet uitprinten.

Een speciale commissie, onder leiding van de Utrechtse commissaris van de koning Van Beek, heeft over dit probleem nagedacht en bedacht dat we maar zelf moeten gaan printen. Kiezers zouden zelf hun stembiljet uit moeten printen en dat vervolgens in de stembus doen. Als de stembussen gesloten zijn kunnen de stembiljetten met behulp van scanapparatuur elektronisch geteld worden. Dit klusje zou dan binnen een uur klaar kunnen zijn.

Het is niet zo dat kiezers thuis hun stembiljet uit moeten printen, dat doen ze met printers die in het stembureau staan. Minister Ronald Plasterk ziet in elk geval wel iets in het idee van de Commissie Onderzoek Elektronisch Stemmen. Er zullen nu proeven uitgevoerd gaan worden en het systeem zou dan in 2018 of 2019 landelijk ingevoerd kunnen worden.

Nederlandse ouderen verlangen overigens al veel langer terug naar een vorm van elektronisch stemmen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *