Nieuwe accu-technologie moet capaciteit verviervoudigen!

Deze technologie zou wel eens de wereld kunnen veranderen
Niet verkeerd, toch?

Onderzoekers aan het Institute for Energy Technology in Noorwegen hebben een nieuwe manier ontdekt om energie op te slaan. De technologie zou de reguliere capaciteit van een batterij van bijvoorbeeld een smartphone met zo’n 300 tot 500% kunnen vergroten.

Het is misschien wel de grootste bron van frustratie voor smartphone-gebruikers: na een jaartje begint je piekfijne en peperdure toestel een beetje ‘moe’ te worden. In plaats van een volledige dag veelvuldig gebruik op een volle batterij, ben je nu twee keer per dag een stopcontact aan het zoeken. Dat zou met de nieuwe techniek in theorie verleden tijd zijn.

Door middel van silicium zou de batterij die we nu kennen ‘geoptimaliseerd’ kunnen worden. Althans, dat doen we al. De gebruikelijke lithium-ion-batterijen worden gevuld met grafiet en een kleine hoeveelheid silicium; die stof heeft vele malen grotere energiecapaciteit. Nu, waarom worden mijn AA’tjes dan niet helemaal van silicium gemaakt?

Nu, dat heeft alles te maken met het uitzetten van het materiaal. Als ionen door het materiaal vloeien kan silicium tot wel 400% uitzetten. Hierdoor breekt het materiaal veel sneller af, waardoor een batterij met relatief veel silicium veel sneller degradeert.

De Noorse onderzoekers hebben nu door middel van nanotechnologie de perfecte verhouding silicium en grafiet gevonden. Helaas behalen de onderzoekers met de techniek niet de potentiële energiecapaciteit van 1000%, wat pure silicium zou vereisen. Maar hey, je telefoon (zoals in de goede oude tijd) slechts eens in de paar dagen op hoeven laden of met je elektrische auto rechtstreeks naar Milaan rijden zou al geweldig zijn.

Met die wetenschap hebben we misschien eindelijk uitgevonden waarom de accu’s van de Sony PSP, de iPhone en Galaxy Note 7 ontplofte… snufje te veel silicium. En hey, als de silicium-techniek toch niet gaat werken, dan heb je altijd nog deze kabel.

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *