Nieuwe Android malware maakt foto’s als je toestel uitstaat

Auteur: , 9 Reacties
Android-Malware

Zelfs als je denkt dat je jouw Android smartphone afgesloten hebt, blijft deze vernuftige malware je gewoon in de gaten houden, en kan het zelfs bellen en foto's maken. Hoe werkt dit precies?

Het beveiligingsbedrijf AVG (bekend van de virusscanner) ontdekte de malware, en kwam er vervolgens achter hoe het in elkaar steekt. Door het afsluitproces van je Android-toestel over te nemen, kan het namelijk net doen alsof je telefoon afsluit, terwijl hij in feite gewoon actief blijft.

Moeilijk te ontdekken
Voor de gebruiker is het haast onmogelijk om dit te ontdekken. Je ziet de afsluit-animatie en het scherm wordt zwart, maar stiekem blijft het toestel dus gewoon aanstaan. Vanaf dat moment kan de malware berichten sturen naar derden, bellen of foto’s maken. In een klap verandert je toestel dus in een spionage-apparaat.

Op het moment van schrijven heeft AVG nog niet aangegeven over hoeveel toestellen de malware inmiddels verspreid is, en hoe je toestel er ├╝berhaupt besmet mee kan raken. Wel geven ze als tip om de batterij van je Android-smartphone eruit te halen als je er honderd procent zeker van wilt zijn dat niemand meeluistert.9 reacties

Wat een nietszeggend artikel.

Staat deze malware in de playstore?
Om welke apps/bestanden gaat het?
@bitethepillowimgoingindry: Zoals ik ook in het artikel heb aangegeven, heeft AVG de malware alleen ontdekt, maar nog niet aangegeven waar het vandaan komt. Zodra hier meer over bekend is zullen we het artikel updaten, zodat het hopelijk wat minder nietszeggend voor je wordt. ;)
@Lars:

Je hebt alleen aangegeven dat AVG niet weet hoeveel toestellen er zijn besmet en dat AVG de malware nog geen naam heeft gegeven. De vragen in mijn eerste post worden op geen enkele manier behandelt. Er wordt dus niet vermeld dat ze de antwoorden op mijn vragen dus NIET weten. Daarom stelde ik ze ook.

Tip; plaats alleen artikelen met iets meer info. Dit gaat echt helemaal nergens over.
Dit is van het niveau ‘Er is een bom ontploft’ en dan verder geen info geven. Clickbait.
@bitethepillowimgoingindry: Ben ik deels met je eens. In de tekst heb ik nu aangegeven dat AVG nog niet bekend heeft gemaakt waar het vandaan komt. Dat had ik wat beter weg kunnen zetten, inderdaad.

Maar dat dit nog niet bekend is, is echter helemaal geen reden om dit nieuws dan maar over te slaan. Het onderzoek van AVG geeft genoeg informatie om te weten te komen hoe de malware in elkaar steekt, en zodra ze een update geven over hoe het op je toestel kan komen, zal dit artikel een update krijgen.

Als er een bom ontploft is wordt het ook altijd gemeld, zelfs als de daders ervan nog niet zijn aangewezen ;)
@Lars:

Tuurlijk moet je dit nieuws niet overslaan maar ik verwacht dan wel dat er nadrukkelijk wordt aangegeven dat AVG nog een heleboel dingen niet weet. Zoals het wat, waarom, wie en waar. Dat AVG deze punten nog niet weet was niet helemaal duidelijk aangeven en daarom stelde ik deze vragen. Ik ging ervan uit dat AVG dit wel wist en dat jij gewoon een onvolledig artikel had geschreven. Zonde, want dit blijkt dus helemaal niet zo te zijn.

Kan trouwens niet wachten op meer info.
blij dat ik men batterij er nog kan uithalen maar applerata heeft weer een mooi artikel om het ene naar beneden te trekken en het andere naar boven op te hemelen…
@Jantje_555:

Als je netjes uit de Playstore download kan er niks mis gaan. Let wel op de ‘permissions’. Een zaklamp-app die toegang tot je camera wil hebben is raar.
Wie doet tegenwoordig nog zijn mobiel uit?
@ffw88: Ik niet in ieder geval. Als je wat doet waarbij je geen spionage kunt gebruiken is het beter om je toestel thuis te laten.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).