‘Nieuwe Apple A12-chip net zo krachtig als een computer’

Auteur: , 10 Reacties
Apple

Een pareltje van techniek.

Qua vernieuwingen zijn de nieuwe iPhones wellicht een beetje ‘meh’. Toch kun je onder de kap niet anders concluderen dat het zeer geavanceerde supercomputers zijn. Daar kwam ook Anandtech achter. De website dook in de gloednieuwe A12 chip van Apple. Tijdens de keynote van de nieuwe iPhones liet Apple al meerdere malen weten hoe krachtig deze nieuwe chip wel niet is.

Anandtech kan niet anders concluderen dan dat Apple gelijk heeft. De chip is ongeveer 25 procent krachtiger in vergelijking met de A11 uit de iPhone 8 en iPhone X. De website zegt dat de A12 ongeveer net zo krachtig is als een moderne desktopcomputer. Een groter compliment kun je Apple bijna niet geven.

De vraag is wat de volgende stap is. De A11 en zelfs de A10 chip zijn niet langzaam te noemen. Met de nieuwe A12 chip kan een zuinige iPhone-gebruiker wellicht wel vijf jaar of meer plezier hebben van zijn of haar XS (Max), mits de accu ook zo goed blijft presteren natuurlijk. Veel gebruikers wisselen om de twee á drie jaar van toestel. Met de steeds beter wordende technologie is het echter de vraag of die span niet met enkele jaren verlengt kan worden.10 reacties

Al die power en je kunt er nauwelijks wat mee.
Simpel Multiscreen tasken fast gewoon niet in IOS en zelfs de iPad en XSmax multitasking functie is enorm beperkt en alles behalve computerwaardig.
@turbobrick: ach onze vaste apple hater moet ook weer zijn plasje doen.
@ferdinandvw: tja, als je feiten opnoemt ben je per definitie een hater …. Simpel zielen.
@turbobrick: je eigen waarheid simpele ziel .
In principe kunnen zijn de chipsets van Apple telefoons overkill. Puur strooien met specs omdat we dat allemaal schrijven en lezen. Vergelijkbaar met een desktop computer is de chipset natuurlijk niet. Althans, niet voor langere tijd. Voor korte tijd kun je erg veel met die Bionic, maar er is gewoon geen koeling. Net als met de mobiele chips in kleine notebooks als de 12″ MacBook. Dat zijn ook mobiele chipsets die voor een hele korte tijd indrukwekkende snelheden noteren, om vervolgens in te zakken. Je zit gewoon met de temperatuurhuishouding.

Ik denk trouwens dat Apple pijnlijk duidelijk maakt dat specs zwaar overaten zijn. Het gaat erom hoe goed de software erop geoptimaliseerd is. Kijk naar de iPhone 5S. Net even bezig geweest met de laatste iOS op zo’n ding. Dat ding is sneller dan mijn eigen 5S een paar jaar geleden… Software. Andersom werkt het ook zo. Software kan ook een device ‘nekken’. Die i9 chipset in de MacBook Pro. SCHANDE!!! SLECHT!!! LAPTOP KAN HET NIET AAN!!! Ook gewoon een softwarebugje. Of wat te denken van de accu van de MBP met TB: binnen 2 uur leeg: SCHANDE!!!! SLECHT!!!! APPLE MOET DOOD!!!! TIM COOK IS ENG!!!! Na een paar dagen was het met een software update gewoon verholpen.

Dus de specs en zo’n processor is leuk, maar het is de software die het belangrijkste is. En laat Apple daar heel erg goed in zijn. Ik denk dat je met een telefoon in principe gemakkelijk 5 jaar moet kunnen halen. Dan valt 1350 voor een telefoon best mee ;-).
@willeme: overkill is altijd nodig om vooruit te kunnen. Die 5S draaid weer top omdat ie overkill heeft EN ios 12 beter loopt. Wanneer de 5s kareen terug een matige proc zou hebben gehad … dan had ook ios 12 minder gelopen. Het is ALTIJD een combi tussen goede hardware een efficiente software.

Toen de Playstation 4 uitkwam … overkill. Duurt jaren voor men kwa games de grens van kunnen bereikt en zo kan ie lekker lang mee.

En idd … de X en XS kunnen met gemak een jaar of 5 mee. Maar draaien ook steeds mooier wordende games op een “telefoon”.
@dgh74: Nee, dat is dus niet zo. De iPhone 5S heeft altijd dezelfde hardware gehad, namelijk ;-). iOS 10: ok. iOS; 11: beetje traag. iOS 12: soepel! Puur software, er zijn geen hardware wijzigingen geweest.

Apple producten zijn qua specs bijna nooit beter dan de concurrenten. Werkgeheugen, processor, grafisch: altijd is de concurrentie voorzien van betere cijfers. Maar vanwege de software kunnen ze (meer) dan goed mee komen.

Ik heb een (oa.) een windows laptop met 8 GB intern geheugen, 256 GB SSD en redelijk krachtige i5 processor. Mijn vriendin heeft een MacBook Air van een paar jaar ouder met 4 GB, 128 SSD en zuinige i5 processor. Mijn laptop is bijna helemaal leeg. Die van haar staat bomvol. Toch draait haar computer sneller, stabieler en prettiger. Puur software.
@willeme: begrijp me niet berkeerd. Ik ben het compleet met je eens. De software is mega belangrijk … en apple maakt het mega efficient.

Maar iedere iphone die uitkomt verslaat de concurentie. Ze liggen al een stap voor. De iphone 8 verslaat nog steeds enkele huidige android “vlaggeschepen”. Dat ligt voor het grootste deel aan het beroerde android … maar ook deels omdat de iphone 8 hardwar toen overkill had en zijn tijd ver vooruit was.

Je hoort niemand over de 7nm waarop de a12 is gemaakt. Het aantal berekeningen die de processor aankan ( niets met software te maken ). Het efficiente stroom verbruik met een veel kleinere accu ( deels dankzij a12 ). MEDE daardoor kan het zwaardere IOS 13 / 14 / 15 en zelfs 16 straks prima draaien.

Maar nogmaals … kwa software mega efficient natuurlijk :-)
@dgh74: Laten we het erop houden dat het een combinatie is van beide ;-). Ik denk zelf dat er telefoons zijn met betere specificaties dan gelijkwaardige iPhones, maar dat dat dus niet zoveel zegt dankzij de software.

Maar dit is wel de reden waarom Apple zo fijn is voor vee mensen: alles draait soepel en is logisch te bedienen.
@willeme: jup eens met de combi

En ja er zijn INMIDDELS sneller concurenten dan de iphone 8. Maar op moment van uitkomen is de iphone altijd de snelste en vaak ook nog voor langere tijd.

Zie nu de xs … de snelste en overkill… natuurlijk zijn er over een jaar waarschijnlijk snellere concurenten.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).