Nieuwe browser Windows 10 zit vol met nieuwe functies

Microsoft-Spartan-Browser
Microsoft lijkt alles in de strijd te gooien om ervoor te zorgen dat hun nieuwe internetbrowser van Windows 10 een betere reputatie krijgt dan Internet Explorer.

Anonieme bronnen die dichtbij Microsoft staan, hebben The Verge verteld over de nieuwe functies van Spartan, de codenaam voor de nieuwe browser die Microsoft bij Windows 10 levert. Spartan moet de primaire browser van het nieuwe besturingssysteem worden, wat het oude vertrouwde Internet Explorer dus op de tweede plaats zet.

Aantekeningen maken
Een van de belangrijkste nieuwe mogelijkheden is de manier waarop je aantekeningen kunt maken op een website en die vervolgens met vrienden en collega’s kunt delen. Middels een stylus kun je tekst arceren of er opmerkingen bij schrijven, waarna je de aangepaste pagina via OneDrive verstuurd naar anderen, die hem vanuit iedere browser kunnen bekijken. Ook is het mogelijk om deze pagina te blijven aanpassen, waarbij het bestand steeds automatisch geüpdatet wordt als iemand er nog iets bij tekent of schrijft.

Cortana

Cortana
Daarnaast lijkt de rol van Cortana ook in Spartan een cruciale rol te gaan spelen. Cortana is de spraakrobot van Microsoft, zoals Siri dat van Apple is. Door via stemcommando’s opdrachten te geven, verschijnt er automatisch informatie in het browserscherm die hier relevant voor is. Deze info moet verschijnen in de adresbalk, zodat het niet teveel ruimte inneemt. Wil je meer weten, dan open je een nieuw tabblad om de volledige functies van Cortana te activeren. Dit moet de rol van zoekmachine Bing volledig overbodig maken.

Tabbladen
Ook komt er een nieuwe manier om tabbladen te groeperen en ordenen, wat handig is voor mensen die regelmatig hun browserbalk vullen met handenvol met websites tegelijk. Door een onderscheid tussen werk en privé-tabs te maken, moet het een stuk overzichtelijker worden.

Een ander verschil met Internet Explorer is dat Spartan een app zal zijn die je uit de Windows Store kunt downloaden, waarschijnlijk omdat Microsoft op deze manier gemakkelijk nieuwe updates door kan voeren voor het programma. Wat het uiterlijk betreft zou Spartan op een gesimplificeerde versie van Google Chrome lijken, die zowel op pc’s, smartphones als tablets er grotendeels hetzelfde uitziet. Later deze maand zou Spartan officieel onthuld worden door Microsoft tijdens een speciale presentatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *