Nieuwe Casio G-Shock met bluetooth bestuurt je telefoon

Casio G-Shock GB-X6900B - hands-on
Casio heeft ergens in 2012 al eens een G-Shock gepresenteerd die via bluetooth een verbinding kan maken met iPhones, daar is inmiddels een vervolg op gekomen in de vorm van de GB-6900B. Apparata ging er vandaag mee aan de slag, om uit te vinden of we dit een smartwatch mogen noemen.

Aan de buitenkant is het een G-Shock zoals altijd. Een robuuste behuizing waarvan de vorm maar net je smaak moet zijn (of niet, Kraantje) en erg aanwezige knoppen. Twee aan de rechterkant, twee aan de linkerkant, en een grote lichtknop onder het scherm. Ook de waterdichtheid ligt nog steeds op 200 meter (niet getest) en de schokbestendigheid waarmee Casio deze polsgadget aanprijst staat vanzelfsprekend hoog in het vaandel.

Nu ook voor Android

Interessant wordt het na het downloaden van de G-SHOCK+ app. Die werkt momenteel op de iPhone 4s, 5 en 5s, en voor het eerst bedienen ze ook een stukje van de Android-markt. Hij is namelijk ook te verbinden met de Samsung Galaxy S4 en S4 mini. (Casio liet weten dat ze binnenkort meer Android-smartphones zullen ondersteunen, maar wanneer kon ons niet gezegd worden.) Met de app kun je vervolgens een bluetooth 4.0-verbinding maken en daarna kan het instelwerk beginnen

Dat instellen via je telefoon is overigens een uitkomst, aangezien de UI van G-Shocks zelf nooit een sterk punt is geweest. Via je iPhone of S4 kun je nu gemakkelijk de tijd en datum instellen, en maximaal 5 alarmen programmeren.

Dé noviteit is echter dat er pushmeldingen doorkomen op je G-Shock. Inkomende Twitter-berichten worden via een geluidsisngaal en/of trilling doorgegeven, waarna in het rechter bovenscherm de afzender voorbij komt scrollen. Hetzelfde geldt voor Facebook-notificaties, email, kalenderpunten en inkomende oproepen. Per medium kun je ook nog bepalen welk type melding wel en niet doorgegeven moet worden aan je G-shock. Ook het trillingspatroon -waarvan de sterkte volgens Casio is verdubbeld ten opzichte van zijn voorganger- is aan te passen.

Tap vervolgens twee keer op het mineraalglas, en de notificatie verdwijnt weer uit beeld. Via de tweeweg verbinding is het verder mogelijk om de muziekspeler van je apparaat te bedienen. Muzieknummers aanzetten, stoppen, pauzeren, of gewoon het volume wijzigen, je kunt de Casio-knoppen naar eigen smaak muziekfuncties laten bedienen. Iets dat op zowel de iPhone als Samsung soepel werkt.

Casio G-Shock GB-X6900B

De enige smartwatch die echt een watch is

Handig? Ja, in mijn ogen is het een nuttige toevoeging, zeker de audiobediening en de Find My Phone-optie waarbij je verbonden telefoons een geluid kunt laten maken. Maar het geheel blijft beperkt en moeilijk afleesbaar, aangezien je de inhoud van berichten zelf nooit kan lezen op G-Shocks. Dit in tegenstelling tot andere, meer smartphone-achtige horloges zoals de Galaxy Gear van Samsung of de Sony SmartWatch 2. Die zijn qua functionaliteiten stukken uitgebreider, maar je kunt je afvragen of we dat horloges mogen noemen.

Immers, de tamelijk lompe Galaxy Gear gaat slechts 25 uur mee, de al iets elegantere Sony houdt het drie dagen vol voordat hij aan de lading mag, terwijl Casio G-Shocks met Bluetooth 4.0-connectiviteit het een goeie twee jaar volhouden voordat de batterij leeg is. Kijk, dan mag je jezelf een horloge noemen. Met een snufje smart-technologieën.

179 euro

Casio brengt hem in twee uitvoeringen op de markt. Als GB-6900B, en komt dan in het zwart, zwarte met een blauw uurwerk, groen en wit. Hiervan komt de prijs op 179 euro te liggen. De GB-X6900B is het Big Case-model (hier de hands-on-foto’s) en is verkrijgbaar in babyblauw, zwart en fel oranje. Daarvan ligt de prijs op 199 euro.

[lg_folder folder=”Casio/G-Shock/GB-X6900B/” count=”8″ cols=”4″ paging=”true”]
[lg_folder folder=”Casio/G-Shock/GB-X6900B_bluetooth_hands-on/” count=”8″ cols=”4″ paging=”true”]

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *