Nieuwe F1 bazen zetten flink in op Live Streaming

Carlos Sainz F1 2016
Bernie wilde er nooit wat van hebben, maar zoals verwacht willen de nieuwe Amerikaanse eigenaren van de Formule 1 ook het internet veroveren met de sport.

Traditioneel TV kijken is dood, lang leve Live Streaming. Wilde je echter in het verleden F1 kijken op je laptop of tablet waren de mogelijkheden ernstig beperkt. Hoewel goede zoekers en autoblog-lezers wel ergens een streampje konden vinden op een al dan niet obscure site, bleef Bernie liefst inzetten op de traditionele media zoals de TV.

Dat is ook geen wonder, want Bernie maakte zijn vermogen toch met name door de verkoop van TV-rechten. Dat heeft hem in zijn leven nimmer windeieren gelegd, dus dan valt het te begrijpen dat je vast blijft houden aan het beproefde recept.

Inmiddels is Bernie echter van zijn troon gestoten en de nieuwe man van Liberty Media (Chase Carey) denkt dat het beter kan. Volgens Chase heeft de F1 in de afgelopen jaren inefficiënt geopereerd door de nieuwe media links te laten liggen. Hij wil de F1 naar ál je elektronische devices brengen, bijvoorbeeld door middel van Live Streaming.

Saillant detail voor het Nederlandse F1-landschap is dat Liberty Media onderdeel is van het media-emporium van John Malone. Ook Liberty Global valt onder de paraplu van dit bolwerk en laat die partij nou weer voor de helft eigenaar zijn van het Nederlandse VodafoneZiggo. Dit laatste bedrijf is ontstaan door een fusie van Vodafone Nederland en Ziggo. Zoals F1 fans weten heeft Ziggo alweer enige tijd de Nederlandse TV-rechten voor de F1 in handen.

Voor ons Nederlanders wordt het dus interessant hoe de betrokken partijen dit uit gaan spelen. Liberty zal zoveel mogelijk mensen willen bereiken met hun internet-diensten, maar Ziggo heeft momenteel met de Max-gekte een ijzersterke troef in handen om kabel-TV te verkopen. We zullen er maar vanuit gaan dat het bedrijf capabel genoeg is om de belangen elkaar niet in de vingers te laten snijden.

UPDATE 11 mei 2018: het is officieel, meer info lees je in dit artikel!

UPDATE 19 februari 2019: het is zover, F1 TV Pro is beschikbaar in Nederland.

Nog geen reacties

 1. Lijkt me toch niet moeilijk voor ziggo. Het hele sportpakket aanbieden op tv. Incl. Talshow en de hele rambam. Payperview voor de losse races/kwalifikaties etc..

 2. Triple playtje doen? Ziggo sport ‘gratis’ met een vodafone abo streamen, of via vodafone TV (schijnt ook te bestaan) aanbieden. Immers, de content zorg voor de abonnementen, daar de service verder uitwisselbaar is.

 3. Snap het volkomen! Dit is gewoon de toekomst van tv! Dat Bernie dit nooit wilde snap ik opzich ook wel, hij is namelijk rijk geworden en aan de macht gekomen door tv rechten te kopen en verkopen… schoen maker blijft bij zijn leest zullen we maar zeggen…

 4. Traditioneel TV kijken IS live streaming. De techniek is wat anders, maar het principe gewoon hetzelfde. Wellicht wordt het verward met ‘on demand’?
  De enige reden waarom traditionele tv blijft is vanwege sport. Dat wilt iedereen live zien, niet on demand.

  Ergens denk ik wel dat ze juist een troef uit handen geven hiermee en dat zijn tv-rechten. daar verdienen ze goed aan. Als ze zelf ook online aanbieden, dan worden de tv-rechten een stuk minder aantrekkelijk, dus minder waard.

  • @Joerek: Het principe is inderdaad hetzelfde, maar met de definitie live streaming wordt toch vrijwel altijd het live kijken via een internetverbinding bedoeld. En in tegenstelling tot het traditionele tv kijken, kun je bij live streaming meestal ook kijken vanaf je computer, tablet of telefoon.

   Ik denk dat er zowel qua live streaming als on demand video enorme stappen te maken zijn voor Liberty Media en de Formule 1. Hier in Nederland mogen we niet echt klagen met Ziggo Sport Go als legale livestreammogelijkheid, maar er zijn genoeg landen waar omroepen geen live streaming aanbieden. In die landen kan Liberty sowieso al een graantje meepakken, en als het dan succesvol genoeg blijkt kunnen ze het in andere landen uitrollen zodra daar een nieuwe tv-deal moet komen.

   Qua on demand is er ook genoeg te doen. Ik heb mij eens laten vertellen dat Formula 1 Group al het beeldmateriaal vanaf de midden-jaren 70 gewoon in hun archief heeft liggen. Gooi dat spul online, en je hebt een rijke database met tal van legendarische races die mensen kunnen terugkijken. Ik kan mij goed voorstellen dat er genoeg mensen zijn die best wel eens willen zien hoe goed Senna, Prost en Schumacher nou echt waren. Voeg er eventueel nog wat programma’s aan toe (een soort Match of the Day of Studio Sport maar dan exclusief met F1-mensen en thema’s) en je hebt gewoon een mooi aanbod.

 5. Wat ben ik blij dat ik niet met al die onzin te maken heb. Of ik kijk thuis op de bank via 1 of ander illegaal tvkastje waar ik 100 euro per jaar voor betaal. Of kijk lekker in de kroeg..

 6. Dat ze het dan ook mogelijk maken om alleen op F1 te abbonneren, of 1 race per keer te ‘kopen’ en het los te maken van de kabelaar of welk ander abonnement je op dat moment ook hebt. Ik zit bij KPN (nee ik ga niet naar Ziggo, ben er net weg) en die hebben alleen RTL Duitsland waar het bijna altijd gratis te zien is. Anders kun je een Ziggo-sport abonnement erbij nemen. Maar ik wil geen Ziggo sport, ik wil F1. Van de aanbieder die ik wil, met het commentaar van wie ik dat wil, en kijken wanneer ik dat wil. Als ze dat bij Formule 1 BV kunnen regelen zijn ze wat mij betreft goed bezig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *