Nieuw model van Nederlandse fabrikant Fairphone

Fairphone 2Fairphone 2 is het eerste toestel dat het bedrijf volledig zelfstandig ontworpen heeft.

Wat de Fairphone 2 bijzonder maakt is dat de onderdelen met draadloze contactjes vastzitten aan de printplaat. De luidsprekers, camera en USB-poort zitten alleen met een paar schroefjes vast aan de case. Zo moet het veel makkelijker zijn losse onderdelen te vervangen en gaat de telefoon als het goed is veel langer mee. Het tweede model zou verder schokbestendig moeten zijn.

De oprichters van Fairphone willen zorgen voor duurzamere en eerlijkere productie van smartphone-onderdelen. Het idee is dat de consument niet ieder jaar een nieuw toestel zou hoeven moeten kopen. Naast de verbeterde levensduur van onderdelen als camera en beeldscherm zijn leveranciers verplicht alleen grondstoffen te gebruiken die niet uit conflictgebieden afkomstig zijn. Daarnaast worden er eisen gesteld aan de arbeidsomstandigheden in de fabrieken waar de onderdelen worden geproduceerd. Helemaal bereikt zijn deze idealen overigens nog niet, geeft Fairphone toe. “Maar we houden onze belofte dat we stap voor stap dingen in de supply chain verbeteren.”, aldus oprichter Bas van Abel tegen NRC.

In 2013 kwam de eerste Fairphone uit. Dat was nog een aangepaste versie van een bestaand toestel.

Specificaties: LCD-beeldscherm met een diagonaal van 4,95″ en een resolutie van 1920×1080 pixels. Qualcomm Snapdragon 801-soc-processor, met vier Krait-processorkernen op 2,2GHz en een Adreno met 330-gpu. 32GB opslag en een 8-megapixelcamera van Omnivision.

De Fairphone 2 is dit seizoen te koop voor 525 euro. De eerste Fairphone kostte nog slechts 325 euro.

Bekijk het toestel in deze video:

[gv data=”6DW733G76BY”][/gv]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *