Nieuwe streamingdienst HitsNL houdt het Hollands

Fransje Bauer
Luister je weinig anders dan Jan Smit, Marco Borsato en Guus Meeuwis? Voor vier euro per maand kun je je lol op.

Genre-specifieke streamingdiensten, zou het een gat in de markt zijn? Het succes of falen van HitsNL gaat dat uitwijzen. Het Nederlandse initiatief heeft alle muzieklabels die Nederlandstalig uitbrengen achter zich gekregen. Artiesten als Frans Bauer, Marco Borsato en Guus Meeuwis zijn met hun volledige oeuvre vertegenwoordigd.

Tom Peters, bedenker van HitsNL en directeur van NRGY Music, is overtuigd van het succes. Volgens hem luisteren veel mensen niets anders dan Nederlandstalig en worden zij niet goed bereikt door Spotify, Apple Music en vergelijkbare diensten. Die zouden niet goed doorhebben hoe groot de vraag is en daardoor te weinig van deze muziek beschikbaar hebben en deze niet prominent genoeg in de apps tonen. HitsNL is straks beschikbaar in verschillende apps voor Android, iOS en Windows Phone. Uiteindelijk is het de bedoeling dat artiesten zelf playlists gaan samenstellen.

Gemikt wordt op een half miljoen abonnees over vijf jaar. De potentiële markt voor streaming is volgens hem zo’n 10 à 11 miljoen klanten en daarvan zou maar liefst 13% puur geïnteresseerd zijn in Hollandse hits – dan zit je op bijna 1,5 miljoen mensen die je eventueel kunt overhalen 3,99 neer te leggen. Dat is inderdaad een stuk goedkoper dan het tientje van diensten als Spotify. “Als ik toch niet van die muziek hou, waarom zou ik dan betalen voor de rest?”, aldus Peters.

Nog geen reacties

  1. Wt ik wel grappig vindt is dat als ik in de auto zit en zenders scan ik altijd wel een stuk of 3 stations tegen kom met Nederlandstalige meuk. Ik luister graag naar “praat radio” en heb enkel Radio 1 (waar tegenwoordig ook muziek wordt gedraaid) en BNR (zakelijk) tot mijn beschikking. Maar, on topic, liefhebbers en aanbieders van het Nederlandstalige genre doen altijd zo verongelijkt alsof er totaal geen aanbod is terwijl die volgens mij ruim voldoende aanwezig is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *