Nieuwe techniek kan van contactlenzen nachtkijkers maken

Nieuwe techniek kan van contactlenzen nachtkijkers maken
Het klinkt als een handig gebruiksvoorwerp uit een Sci-Fi-film, contactlenzen met infraroodvisie. Toch is er een techniek waarmee het gerealiseerd kan worden.

Onderzoekers aan de Universiteit van Michigan hebben een methode ontwikkeld waarmee het volledige lichtbeeld Рvan ultraviolet tot infrarood Рmet behulp van grafeen op te vangen is. Bijkomend voordeeltje van grafeen: dit materiaal is slechts ̩̩n atoom dik is, waarmee het goed toepasbaar is op de kleinste elektronica. En ja, zelfs op contactlenzen.

De lichtdetector bestaat uit twee lagen grafeen met daartussen een isolerende laag. Op de onderste grafeenlaag wordt een kleine elektronische lading gezet. Wanneer er licht op de koolstofatomen van de bovenste grafeenlaag valt, worden er elektronen vrijgegeven die doorsijpelen naar de onderste laag. Deze verandering van het elektrisch veld zorgt vervolgens dat er een beeld wordt gevormd.

Zhaohui Zhong, een van de onderzoekers achter het project, zegt dat deze toepassing iemands visie aanzienlijk kan verbeteren in het donker. Ook denkt hij aan talloze toepassingen in camera’s, telefoons en zelfs voorruiten van auto’s. De bevindingen van Zhong en zijn collega Ted Norris werden vorige maand gepubliceerd in Nature Nanotechnology.

Foto-cc: n4i

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *