Nieuwe trend: deze koptelefoons vallen NIET over je oren

Auteur: , 1 Reactie
Batband

We zien ze de laatste tijd steeds meer: koptelefoons die niet op je oren, maar op je botten gericht zijn.

Twee nieuwe koptelefoons maken momenteel van deze techniek gebruik. Ten eerste staat op Kickstarter de Batband, een band die je over je achterhoofd plaatst. Met $639,950 pledged dollars is het doel ruimschoots gehaald. Het derde subdoel komt daardoor in zicht; via Bluetooth koppel je hem aan een apparaat en je bedient hem met speciale touch-sensors. Die bediening biedt veel extra functies. Zo kun je er telefoongesprekken mee aannemen of hem gebruiken in combinatie met een VR-headset. Een ‘early bird’-pledger krijgt er één voor $125.

En dan is er de Aftershokz Games: Bone Conducting Headphones, die je al voor 100 dollar in huis hebt. Er is ook een outdoor-versie (op Indiegogo) met een ander design. Wat de games-versie nu zo geschikt zou maken voor gamers is echter een beetje onduidelijk.

Deze koptelefoons werken doordat het geluid via je botten meteen bij je ‘inner ear’ binnenkomt, en je uitwendige oor dus vrij blijft om omgevingsgeluid te horen. Handig in het verkeer of op het werk: soms wil je wel muziek horen, maar je niet afsluiten voor het geluid om je heen. Die techniek is niet nieuw: het principe van ‘bone conduction’ is bedacht door Beethoven, die zijn eigen doofheid overwon door tijdens het spelen op een metalen bitje te bijten.1 reactie

Vroegah had je ook al een BT oortje dat je kon gebruiken voor telefoongesprekken. Hij zat volledig in je oor dus er stak niet zo’n rare stengel uit, de microfoon werd aangestuurd door de trillingen in je bovenkaak volgens mij. Was helaas reteduur maar de techniek was leuk.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).