‘Nokia 9 krijgt vingerafdrukscanner onder het scherm’

Nokia 10 draaiende penta lens
De heren bij HMD Global gaan het in navolging van Samsung, Apple en Vivo ook proberen.

De vingerafdrukscanner onder het scherm is een van de meest beruchte stukjes technologie in de smartphonewereld. Vivo heeft na veel moeite een relatief trage scanner weten te implementeren, Samsung is al bijna 2 jaar bezig om de technologie aan het werken te krijgen, en Apple heeft de hoop helemaal opgegeven en de scanner vaarwel gezegd.

“Dat kunnen wij beter!”, zullen ze bij HMD Global hebben gezegd in de vergaderruimte. Volgens het doorgaans betrouwbare Chinese Baidu ziet het er namelijk naar uit dat het nieuwe vlaggenschip, de Nokia 9, een vingerafdrukscanner onder het scherm krijgt. Er is dus geen fysieke knop meer nodig aan de voor- of achterkant.

Naast de scanner is er naar verluidt een 5,7 inch beeldscherm aanwezig met een beeldverhouding van 18:9, een Snapdragon 845-chipset met 4GB of 6GB werkgeheugen en de nieuwste versie van Android op het moment van verschijnen (Android 8.1 Oreo of Android 9.0 P).

Een ‘feature’ waar menig Android-fanaat niet op zit te wachten waarschijnlijk, is de aanwezigheid van een inkeping voor de frontcamera, vergelijkbaar met wat Apple de iPhone X heeft aangedaan. Natuurlijk staat nog niets vast, maar het Android landschap in 2018 lijkt (qua design) te gaan bestaan uit voornamelijk eenheidsworsten…

7 reacties

 1. Vivo na veel wikken en wegen een (half) prototype weten te maken? De Vivo X20 Plus UD is volledig functionerend en gewoon te bestellen/importeren.

  • @ffw88: Deze vingerafdrukscanner werkt inderdaad, maar is nog niet zo snel als de reguliere scanner. Stukje is in ieder geval aangepast om verwarring te voorkomen.

    • De scanner op zichzelf is zeker niet traag, wel relatief traag ten opzichte van vergelijkbare producten. Vergelijk het eens met de ‘oude’ OnePlus 5. Zowel OnePlus als Vivo behoren tot moederbedrijf BBK Electronics.

     • @jastinissen: Appels en peren. Hele andere techniek. Waren de eerste fingerprint scanners ook niet traag?

      “De heren bij HMD Global gaan het in navolging van Samsung, Apple en Vivo ook proberen.”

      Nogmaals, het is Vivo al gelukt. Samsung en Apple hebben helemaal niks geprobeerd. Misschien achter de schermen iets overwogen ja. Tenminste….dat waren de geruchten.

     • Natuurlijk waren de eerste vingerafdrukscanners niet de snelste, net als de nieuwe vingerafdrukscanner onder het scherm. Dat wilde ik ook duidelijk maken met de insteek dat Nokia hiermee aan de slag gaat en wellicht deze technologie kan verbeteren (sneller maken).

      Het is Vivo inderdaad al gelukt. De geruchten dat Samsung en Apple het proberen/geprobeerd hebben, zijn echter zo sterk dat je er wel vanuit kunt gaan. Zeker bij Samsung, gezien de positie van de vingerafdrukscanner bij de Galaxy S8 die naar verluidt last minute is gekozen.

 2. Ik ben dol op de Nokia-lijn, maar over een inkeping in mijn scherm ben ik niet te spreken.
  En ik gebruik de frontcamera niet eens. Mag ik er a.u.b. een zonder?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *