Nokia Here-verkoop afgerond: consortium betaalt €2,55 mld

Here Blauw
De kaartentak van Nokia, Here, is definitief verkocht aan een consortium van autobouwers voor een recordbedrag.

De laatste horden zijn genomen: de definitieve prijs is vastgesteld (2,8 miljard dollar in plaats van 2,8 miljard euro) en er ligt toestemming van de verschillende toezichthouders. Nu is het consortium van Audi AG, BMW Group en Daimler AG definitief de nieuwe eigenaar geworden.

We hebben al verschillende keren geschreven over Here en de war die losbarstte over de Here-divisie. Verschillende partijen zien de navigatie-technologie als een absolute must. Of het nu gaat om autonome auto’s, taxi- of bezorgdiensten: iedereen heeft up-to-date route-info nodig. Niet voor niets waren ook Uber en Baidu bereid om krankzinnige bedragen neer te leggen voor de divisie, die bij Nokia voor een schamele 2 miljard in de boeken stond.

Het is niet zo vreemd dat de autobouwers de slag uiteindelijk wonnen, omdat de meesten al integratie hadden met Here en het eigenaarschap hen nu de zeggenschap geeft over hoe de dienst zich in de toekomst moet ontwikkelen. De drie bedrijven zijn alledrie voor een even groot deel eigenaar geworden van Here.

Nokia nam zelf onlangs het telecom-grootmacht Alcatel-Lucent over voor een bedrag van $16,6 miljard. Wat Nokia met het geld van plan is, is niet bekend, maar de ambities liggen dus duidelijk in telecom. Over het lot van de meer dan zesduizend werknemers van Here bestaat nog veel onzekerheid. Later vandaag staat een conference call onder leiding van de nieuwe eigenaren gepland, misschien dat dit meer inzicht biedt in de nieuwe richting van het bedrijf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *