Nokia Lumia bliksemsnel opladen aan een onweersbui [video]

Dat gaat als de gesmeerde bliksem
Het blijft lastig om een stroombron te vinden als je midden in de rimboe zit. Gelukkig kan je nu met slechts twee enorme en totaal-niet-draagbare transformatoren en een beetje bliksem ook je telefoon opladen.

Je kan natuurlijk gewoon je lader in het stopcontact steken, maar als het aan Doc Brown de University of Southampton ligt zou je binnenkort ook met bliksem moeten kunnen laden.

Uiteraard is dit niet de meest praktische manier, en wij raden ook af om met je telefoon aan een vlieger de eerstvolgende onweersbui in te rennen (tenzij je het filmt en op Youtube zet, natuurlijk), maar het is best een leuke publiciteitsstunt. Het praktisch nut hiervan is dat ze hebben aangetoond dat het interne laadcircuit een rommelig signaal aardig goed kan omzetten naar iets bruikbaars.

Voor het experiment wordt via een transformator netspanning omgezet naar zo’n 200.000 Volt. Dat wordt over een 30cm groot gat ‘gebliksemd’ naar een tweede transformator, die het weer omzet in 5V. In weze hetzelfde als je lader, alleen dan ietsje luidruchtiger en gevaarlijker. De telefoon is zelf verantwoordelijk voor het laadproces en moet dus de rommelige en instabiele stroom omzetten. Dat lukte de Lumia 925 best aardig, en de telefoon laadde netjes op.

Blijft er slechts 1 klein probleempje over. Tenzij je in Hill Valley woont en de lokale kloktoren al jaren stilstaat als gevolg van een blikseminslag, weet je nooit wanneer en waar hij zal toeslaan. Toch is het een interessant idee om iets te doen met dit natuurverschijnsel.

[gv data=”RJTl2oqaWPs”][/gv]

Eén reactie

  1. De wetenschap ontgaat mij hier.. Natuurlijk kun je een gigantische hoeveelheid elektriciteit mooie vonken laten maken om vervolgens een beetje naar je telefoon te sturen.

    Totaal niet efficient, noch praktisch, noch relevant. Publiciteitsstuntje voor de University van Southampton en Nokia.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *