Nokia maakt verlies, maar de verkoop van Lumia’s stijgt

Nokia maakt verlies, maar de verkoop van Lumia's stijgt
Goed nieuws voor Nokia: de verkoop van de Lumia’s is gestegen. Minder goed nieuws: de Finnen maken nog steeds verlies.

In het laatste kwartaal van 2012 steeg de Lumia-verkoop al naar 4,4 miljoen stuks wereldwijd, daar werd het afgelopen kwartaal een vervolg aan gegeven met 5,6 miljoen verkopen. Dit had zelfs nog hoger uit kunnen vallen, als er geen tekorten waren van het topmodel, de Lumia 920. Vorige maand was de beschikbaarheid eindelijk pas op peil.

En kennen we Symbian nog? De verkoopteller van telefoons met dit OS kwam op een dramatische 500.000 stuks te staan. Niet zo gek, aangezien Nokia gestopt is met de productie van Symbian-telefoons. Vorig jaar waren het er nog 10 miljoen. Hieronder zie je de tragische teloorgang van Symbian in beeld.

Een derde van de verkochte Lumia’s draait op Windows Phone 7.5 of 7.8. De rest had Windows Phone 8 al geïnstalleerd. De verkoopprognose voor het volgende kwartaal? Minstens 7,1 miljoen Lumia-toestellen.

De omzet van Nokia was het laatste kwartaal 5,9 miljard euro, maar het verlies kwam uit op 150 miljoen euro. Een kentering, want in het laatste kwartaal van 2012 werd, na zes verliesgevende kwartalen, weer winst gemaakt.

Nog geen reacties

 1. Ik las onlangs (weet even niet meer precies waar) dat Windows Phone in een aantal Aziatische landen al groter is dan iOS en Android. Microsoft moest met Windows Phone van ver komen, maar is met een serieuze inhaalslag bezig.

  • @dennis: dat lag redelijk genuanceerd. Waren allemaal hele kleine markten waar enkelen tienduizenden/honderdduizenden smartphone’s per jaar verkocht werden.

   De kop: “Windows Phone grootste in X-aantal landen” klonk aardig, maar de onderliggende cijfers waren niet heel spannend.

   Grootste probleem voor Microsoft (en BlackBerry) is: apps
   Met de hardware is over het algemeen niks mis, maar je mist op een gegeven moment het (uitgebreide) ecosysteem er omheen.

   Zelf een tijdje een WP geprobeerd, maar het gebrek aan bepaalde apps was toch wel irritant.

    • @dennis: zie zelf liever ook 3 (of meer) grote spelers dan een situatie waarbij iOS & Android het speelveld beheersen.

     Concurrentie houdt de boel scherp en zorgt voor innovatie.
     Het kan nog leuk worden als Samsung haar eigen OS (Tizen) gaat pushen.

     Bij de Galaxy S4 merk je al dat Samsung steeds meer nadruk legt op haar eigen software (zoals translate) ipv software van Google. Ook zijn ze bezig met eigen muziekwinkels etc.

     Op een gegeven moment ‘achter de schermen’ Android inruilen voor Tizen zal ongetwijfeld een optie zijn.

   • @robertr:

    Welke app mis je? Als zakelijke gebruiker mis ik namelijk niets. De perfecte office intergratie zal veel zakelijke gebruikers aanspreken en ik verwacht dat WP8 nog wel gaat groeien.

    • @Laue: om te beginnen is er geen Autoblog app 😉 Maar ik merkte vooral dat ik nogal ‘gevangen’ zit in het Google ‘systeem’.

     Denk dus aan Chrome als browser zodat openstaande pagina’s gesyned worden tussen desktop en telefoon. Ook wachtwoorden etc zijn gesyned. Ik kon geen Google Driv app vinden en dat is redelijk essentieel voor mij (SkyDrive is geen alternatief). Flipboard, er zijn ongetwijfeld apps die ongeveer hetzelfde doen, maar het is toch niet hetzelfde.

     Google Music, staat namelijk al mijn muziek opgeslagen. Google+, is ook geen fatsoenlijk app voor.

     En wat ook nog meespeelde was dat toen ik die telefoon had (nov/dec) dat apps als WhatsApp & Rabo Bankieren (nog) niet beschikbaar waren voor WP8. Dat zijn redelijk afknappers. Inmiddels zijn ze er wel volgens mij.

     Ik geloof best dat 80% van de mensen prima uit de voeten kan met de apps die beschikbaar zijn, maar voor bepaalde zaken is het niet ideaal. Het feit dat Google heeft aangegven géén apps te gaan ontwikkelen voor WP8 is ook zorgelijk te noemen. Zeker als je dat combineert met het feit dat het straks lastiger gaat worden om pushberichten van Gmail op je WP8 telefoon te ontvangen.

     Iemand die in Windows/Microsoft/Outlook omgeving zit kan er ongetwijfeld prima mee vooruit, maar voor mij was het niet ideaal.

     Je zal mij ook niet horen zeggen dat het een slecht systeem is, integendeel. Ken ook meerdere mensen die er prima mee uit de voeten kunnen.

 2. ‘Dit had zelfs nog hoger uit kunnen vallen, als er geen tekorten waren van het topmodel, de Lumia 920. Vorige maand was de beschikbaarheid eindelijk pas op peil.’
  ik wacht al een maand op m’n lumia 920, en normaal wordt ie pas geleverd eind mei.. Ik denk dat ze nog ergens met een achterstand zitten hoor 🙁

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *