Non-profit Elon Musk gaat AI ontwikkelen

Open AI
Er wordt een miljard dollar geïnvesteerd in wetenschappelijk onderzoek naar kunstmatige intelligentie.

OpenAI kondigde zichzelf vandaag aan op zijn eigen site. Het initiatief is opgericht door onder ander Elon Musk van Tesla en SpaceX, maar ook voormalig topmannen van Google en Stripe. Amazon gaat geld investeren. In totaal is er nu zo’n 910 miljoen euro in OpenAI gestoken.

Doel van OpenAI is om systeem-onderzoek naar AI, oftewel kunstmatige intelligentie te bevorderen, onderzoek dat niet direct tot een commercieel eindproduct hoeft te leiden. Wel moet het een positieve bijdrage leveren aan de mensheid. Een einddoel is om AI te ontwikkelen die even ‘slim’ is als een mens.

OpenAI gaat wetenschappers subsidiëren die daarvoor zelf onderzoeksvoorstellen kunnen indienen. Het delen van resultaten met anderen wordt daarbij gestimuleerd. Wie tot nieuwe patenten komt, zal deze moeten delen ‘met de wereld’, aldus OpenAI in zijn mission statement.

Het is opvallend dat Musk nu met dit project komt omdat hij eerder kritisch is geweest over AI: Samen met Stephen Hawking en andere wetenschappers schreef hij een brief waarin hij ervoor waarschuwde dat we wel de controle over AI moeten houden.

3 reacties

  1. “niet direct tot een commercieel eindproduct hoeft te leiden”. Met Google, tesla en Amazon als investeerders? Bitch please

    “AI te ontwikkelen die even ‘slim’ is als een mens” ja zeker iets om naar uit te kijken (kuch)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *