Nostalgie: Nieuwe Nokia 106 voor nog geen $20

Oud maar goud
Perfect als back-up smartphone of Snake gaming station.

Het Finse bedrijf HMD komt met een oude klassieker: de Nokia 106. Wat nou 6,5-inch scherm? Wat nou, 4000mAh batterij? Wat nou 8 GB RAM. Dit toestel is in alle facetten van het design een paarhonderd stappen terug, ver voorbij ‘back to basic’ en dat voor een basic prijsje van nog geen twee tientjes.

De specs van de Nokia 106 waren ooit relatief high-end, maar tegenwoordig een lachtertje. Wat dacht je bijvoorbeeld van het 1,8-inch scherm van 160×120 pixels? Uiteraard is dat scherm geen touchscreen maar het bevat wel kleuren.

Verder bevat het toestel een kaakdroppende 4MB RAM en 4MB opslagruimte (ja, echt). Daarvoor kun je ruim 2000 contactpersonen op je baksteen opslaan en heb je ook nog eens plek voor 500 SMS’jes. Dat alles wordt aangedreven door een bescheiden 800mAh batterij (opgeladen met Micro-USB) die volgens het persbericht zo’n drie weken meegaat op stand-by of bijna 16 uur aan telefoongesprekken.

Over dat laatste gesproken, dat is wellicht wel het grootste nadeel aan deze nostalgische telefoon; het 2G netwerk. Het verouderde cellulaire netwerk wordt namelijk over een paar jaar opgedoekt, in elk geval door T-Mobile. En ja, als je niet meer kan bellen of naar de radio luisteren met deze ideale back-up smartphone, wat heb je er dan aan?

Strikvraag! Je kunt hem nog altijd gebruiken als offline adressenboek óf als draagbare game-station voor de Nokia-klassieker Snake. Kom je onverhoopt in een vuistgemeen terecht? Dan heb je tevens altijd nog een dodelijk wapen in je broekzak.

De prijs van al dit nostalgische lekkers? Volgens HMD nog geen $18 dollar per stuk, wat nog geen €16 euro is. Perfect als back-up of voor de koppige gebruiken die niet (meer) aan een smartphone wil beginnen. Overigens is nog niet bekend of het toestel daadwerkelijk in de Benelux uitkomt, maar ik verwacht dat onze Finse noorderburen niet zo flauw zouden zijn.

Tot die tijd lees je op Apparata alles over de klassieker Nokia. Zo laat JerryRigEverything in deze video al zijn martelmethodes los op de recente Nokia 7 Plus. Tevens kreeg deze waslijst aan Nokia’s ondersteuning voor Android Pie (9.0). Tot slot probeert het van origine Finse merk zich te distantiëren van de klassieke baksteen door uit te komen met een smartphone met een vijftal camera’s aan de achterkant. Hoezo, overcompensatie.

Eén reactie

  1. Dit is zo’n toestel wat je altijd in je dashboardkastje zou moeten hebben om in noodgevallen 112 te kunnen bellen (zonder SIM erin) als je smartphone-accu helemaal leeg is. Mits-ie snel opstart natuurlijk. Of met prepaid-SIM erbij, why not.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *