NS-topman vindt de OV-chipkaart compleet ruk

NS-topman vindt de OV-chipkaart compleet ruk
Terwijl de OV-chipkaart nog maar een paar maanden geleden het papieren kaartje compleet heeft vervangen, is er vanuit de top van de Nederlandse Spoorwegen al felle kritiek geuit op het systeem.

Pasjes zijn passé

In een interview met de Telegraaf levert de president-directeur van de NS, Timo Huges, felle kritiek op de OV-chipkaart. Hij noemt het pasje verre van ideaal en nu al achterhaald. Timo:

“Vooraf geld op je OV-chipkaart laden als je met kleinkinderen naar een dierentuin of pretpark wilt reizen is niet meer van deze tijd. Van te voren ben je dan al veel geld kwijt. Ik snap het wel. De chipkaart is vanuit het systeem bedacht , maar het reizen met de trein kan toegankelijker. Daarom reizen kinderen tot 12 jaar voortaan gratis mee.”

Betalen met je smartphone

Timo laat zich ook ontvallen hoe het reizen met de trein toegankelijker moet worden: namelijk door te betalen met je telefoon. “Je betaalt dan automatisch met de chip in je telefoon als je door de poortjes loopt. Pas dan breng je het openbaar vervoer dicht bij de reizigers.”

Er werden verder geen details gedeeld over hóé er precies betaalt moet worden per telefoon, maar het laat zich raden dat dit via een NFC-verbinding verloopt. De NS experimenteert al langer met telefoons die over NFC beschikken. Onlangs werd er een app getest waarmee reizigers kunnen checken of ze zijn uit- of ingecheckt. Via de app kan ook een upgrade naar de eerste klas worden geregeld. De app wordt momenteel door een aantal NS-medewerkers gebruikt. Het is nog niet bekend of en wanneer de app landelijk wordt uitgerold.

Spitsdrukte

Verder zegt Huges in het interview dat het in de spits te druk is. “Ik zeg niet overvol, maar te druk. We doen eraan wat we kunnen, maar soms moet je als reiziger staan” verklaart de NS-topman. Hij vindt echter niet dat NS zich helemaal op de spits moet richten. “NS is de ruggengraat van de Nederlandse mobiliteit en moet in heel Nederland belangrijk zijn. Ik hou ervan dat mensen een keuze hebben, ook de keuze om in de regio te gaan wonen. Ook dan moeten ze op de trein kunnen rekenen.”

Foto-cc: dnet

7 reacties

  1. Het feit dat pasjes “oud” zijn vind ik nog wel meevallen.

    Ik zie eigenlijk alleen problemen voor mensen die geen studie OV hebben… Steeds opladen en gedoe met “hoeveel geld staat er nou nog op?”. En helemaal mensen die een keer of af en toe met het OV willen, moeten ze eerst uitzoeken wat ze nou moeten doen, dan een pasje kopen dat pasje opladen en dan pas kunnen ze reizen.

    Dat is toch een hoop meer winkel dan een kaartje uit een machine halen.

  2. ”Vooraf geld op je OV-chipkaart laden als je met kleinkinderen naar een dierentuin of pretpark wilt reizen is niet meer van deze tijd”
    Volgens mij moet je altijd vooraf betalen? Als je een kaartje koopt, betaal je toch ook meteen? Deze man kletst uit zijn nek.
    En waarom zouden kinderen tot 12 jaar gratis mee moeten kunnen? Geef dan korting, maar ga niet anderen laten betalen voor hun.

    Verder is de NS de allerallerlaatste organisatie op deze planeet die ergens kritiek op zou mogen hebben.

    • @gop1: Ik neem aan dat je weet hoe de OV-chipkaart werkt. Ik weet namelijk dat als ik met iemand ergens heen ga, de OV chip ruk is. Bij het inchecken met de trein moet er een minimaal bedrag op je chip staan die vele malen hoger is dan wat een los kaartje zou kosten. Aangezien ik verder nooit met de trein ga, staat dit “tegoed” gewoon op een pas waar ik verder niets mee doe. Een mogelijkheid van geld terugkrijgen is er naar mijn weten niet. Ruk dus.

      • @av_diver: En iedereen moet een eigen pas hebben. Die was ik zelfs nog even vergeten. Dus met 3 personen is dat al minimaal 60 euro. Terwijl 3 losse kaartjes misschien nog geen 20 euro zijn.

  3. Grappig dat de top van de directie van de NS nu weet wat door velen al jaren wordt uitgeschreeuwd: De chipknip is ruk, begin er niet aan! Wat ik wel een aardig beeld vind van hoe slecht dit idee is zijn de rijen voor de palen om uit te checken als je het station verlaat waar je vroeger gewoon door kon lopen.

    Je kocht een kaartje bij een automaat, stopt dat in je portemonnee en je bent klaar. Hoezo is dat minder efficiënt dan het systeem wat het kaartje vervangen heeft waar je continue geld op je kaart moet hebben staan en er op moet letten dat je altijd goed in en uit checkt omdat je anders door de vervoerder in je nek wordt geslagen?

    De ov chipkaart is echt een van de domste ideeën van de 21e eeuw.

  4. Blijkbaar word men bij de ns wel ietsje meer wakker maar wil men nog altijd niet zien dat het vele malen beter kan…
    Heb een directielid in het verleden wel eens fijntjes gewezen op de situatie in Japan…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *