NS wordt NSA: wil klantgegevens koppelen aan reisdata

Terror train
Je denkt wel eens: erger kan het niet worden. Maar dan ken je de NS nog niet.

Vooralsnog zijn je reisdata anoniem, maar zo gaat dat met data: vroeg of laat worden naam en rugnummer er aan gekoppeld zodat je privacy te grabbel wordt gegooid ten behoeve van advertentie-inkomsten betere dienstverlening. De NS, slimme rakkers die het zijn, konden natuurlijk niet achter blijven.

Met leuke lokkertjes als een herinnering dat je moet uitchecken (je weet wel, dat foutje dat iedereen heel af en toe maakt en wat voor de NS een legitimering is om je kaart leeg te trekken) of een leuke korting. Je kunt ook een waarschuwing krijgen als er blaadjes werkzaamheden op het traject zijn.

Woordvoerder Erik Kroeze:

We kunnen inzien waar je vaak reist, dus als je dan niet uitcheckt op je gebruikelijke station, sturen we je een mailtje.

Geweldig toch? “Excuseer, het lijkt erop dat je vandaag anders hebt bewogen dan volgens de door ons als gebruikelijk beschouwde patronen. Ben je misschien vergeten uit te checken, of heb je gewoon je minnares bezocht?”.

Eerlijk is eerlijk: de dienst is opt-in, dus je moet zelf zo stom zijn je hier voor op te geven. Maar het is natuurlijk een kwestie van tijd voor er stilletjes danwel onder het mom van advertentie-inkomsten betere dienstverlening wordt overgeschakeld naar opt-out.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *